Élet-Stílus

A varázslatos képkeret, ami bármilyen bele helyezett tárgyat élettel telivé alakít

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 08. 19. 17:41

A Slow Dance (Lassú tánc) egy eddig sosem látott módon tesz mozgóvá bármilyen élettelen, vagy élettel teli dolgot.

A közösségi finanszírozást lehetővé tévő oldalak egyik legnagyobbján, a Kickstarteren nemrégiben felbukkant (és a célján már közel háromszorosan túllőtt) projekt a tudomány, a technológia és a művészet tökéletes ötvözésével emlékeztet a természet szépségére és rejtélyességére.

Az ötlet atyja, az MIT-n kutató Jeff Lieberman 2002 óta készít szuperlassított felvételeket, melyek közül a legjobbakat aztán a Discovery Channel-en futó, Time Warp címet viselő sorozatban mutattak be:

Ennyivel azonban nem elégedett meg, hiszen ezek a gyönyörű felvételek egy iszonyú drága kamera segítsége nélkül nem láthatóak a szabad szem számára láthatatlanok. Két éves munkával elkészítette tehát a Slow Dance prototípusát, mely leginkább egy képkeretre hasonlít:

Nem egy átlagos, fenyőből készült négyszögről van persze szó, hiszen a keretben  két rugót találhatunk, ami a tárgyakat a helyükön tartja, a legérdekesebb rész azonban a fényforrás, ami másodpercenként nyolcvanszor villan, ezzel pedig egy folyamatos, de lassított mozgás érzetét kelti a nézőben – hasonlóan a gyorsan villódzó diszkófényekhez, bár annál jóval nagyobb sebességgel.

Jelenleg három különböző mód érhető el: a lassú mozgást szimuláló Slow Dance, a tárgyakat hirtelen megkettőző Double Trouble, valamint a szaggatott mozgást előidéző Pop and Lock:

Ha soroatgyártásra kerül sor, akkor egészen biztosan nem válik majd egyhamar filléres cikké, hiszen a gyűjtés során 199-249 dolláros (54-68 ezer forint) adományért cserébe lehetett előrendelni közülük egy-egy darabot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.