Élet-Stílus

Szép és olcsó: Krakkó tökéletes hely egy hosszú hétvégére

Krakkó, Lengyelország egykori fővárosa az egyik legszebb és legismertebb lengyel város, jelenleg is az ország központja a legtöbb szempontból. Varázslatos óvárosáról, történelmi műemlékeiről és ritka művészeti alkotásairól ismert, de gazdag zsidó kulturális gyökereiről is. Finom ételekkel, remek tömegközlekedéssel, ingyenes múzeumi napokkal, barátságos árakkal várja a turistákat, közúton néhány óra alatt elérhető Budapestről, ráadásul egy hosszú hétvége alatt lazán bebarangolhatjuk az egészet.

Krakkó – a műemlékek és a művészet városa

Krakkó legnevezetesebb és legismertebb műemlékei a Wawel-dombon találhatók. A turisták itt megtekinthetik a Királyi várat és a Székesegyházat, melyben koronázták és helyezték végső nyugalomra a legnagyobb lengyel királyokat. Szintén fontos építménye még a városnak a Mária-templom és annak Wit Stwosz által készített, kimagasló remekműként elismert oltára. A krakkói kirándulás szintén kivételes alkalmat nyújt Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festményének – a Hölgy hermelinnel művének megtekintéséhez. A festmény jelenleg a Czartoryski múzeum gyűjteményében található és az egyik legértékesebb kincse.

A Waweltől pár perces sétára érhető el a varázslatos óváros, amelynek épületeit szinte az utolsó tégláig felújították, utcái autómentesek, csupán lovaskocsik haladhatnak rajta. Érdemes elsétálni Krakkó történelmi központjának főterére (egykori piactér), valamint megnézni az alatta található érdekes föld alatti múzeumot, ahol multimédiás látványosságok keretei közt ismerhetjük meg a város múltját.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Nevezetes zsidó negyed

De Krakkó nem csak műemlékekből áll. A város tele van fiatalok által látogatott felkapott helyekkel. Jó példája ennek a zsidó társadalom gazdag múltját bemutató Kazimierz városrész. A városrész népszerűsége folyamatosan nő mind a turisták, mind Krakkó polgárai körében. Krakkóba vonzanak a jó állapotban megőrzött zsinagógák és temetők, az újonnan létrejövő, a városrész kulturális örökségére emlékeztető képzőművészeti galériák, régiségkereskedések és éttermek. A városrész műemlékei az UNESCO világörökségi listájára is felkerültek. Itt található Oskar Schindler zománcgyára is, amelynek irodaépületében néhány éve a lengyelek, zsidók és a megszálló németek II. világháború alatti életét bemutató múzeum nyílt.

Ha a külső kerületekkel nem számolunk, Krakkó annyira barátságosan kicsi, hogy az Óvárost, a zsidó negyedet és a Wawelt (a krakkói vár) is beleszámítva kb. egy óra alatt gyalog is bármelyik úti célunkat elérhetjük.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Nyári látványosságok Krakkóban

A kultúra kedvelői a Krakkóban megrendezett számos esemény közül választhatnak. Közülük az egyik a nagy népszerűségnek örvendő Kraków Live Festival zenei fesztivál augusztus 19-20-án. A színpadon olyan sztárok lépnek fel, mint a Massive Attack, a The Chemical Brothers , a Sia vagy a Haim. További részletek a rendezvény weboldalán találhatók: www.livefestival.pl

További érdekes nyári zenei esemény még Krakkóban a Nyári Jazz Fesztivál, mely július 23-án kezdődik (www.crajazz.com) valamint a Férfias Zenélés (Męskie Granie) ciklus keretében megrendezett koncert, magas zenei színvonalat képviselő népszerű, fiatal zenészek közreműködésével. Fellépésük augusztus 13-án tekinthető meg a Korona Stadionban (www.meskiegranie.pl/koncerty/).

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Néhány óra Budapesttől

Krakkó közúton néhány óra alatt elérhető Budapestről. Azoknak, akik nem szeretnek vezetni vagy nincs saját autójuk, a busz is jó választás. Több lehetőség közül lehet böngészni, a legsűrűbb járatot a Lux Express üzemelteti a két város között, jelenleg naponta 3 buszt indítanak. A nagyjából 6 órás út kifejezetten kényelmes, az utasoknak ingyenes wifi, valamint kávé és tea is jár a jegy mellé. Az egy főre jutó utazási költség körülbelül 3139 forintnál (10 euro) kezdődik oda-vissza útra számítva, míg egy család (2 felnőtt és 2 gyermek) számára ugyanezen az útvonalon körülbelül 12 558 forint (40 euro) oda-vissza úti költségre lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik