Élet-Stílus

Egy holland művész a szennyezett kínai levegőből készít gyémántokat

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 08. 05. 12:24

Sőt, ezzel még a pekingi levegőt is megtisztítja!

A harminchét éves dizájner, Daan Roosegaarde 2013-ban pekingi hotelszobájának ablakából kinézve azon gondolkodott, hogy miként tehetné tisztábbá a várost. Hirtelen megszületett a fejében a gondolat egy toronyról, ami amellett, hogy elég jól néz ki, még tisztítaná is a levegőt.

Két év alatt el is készítette a hét méter magas, szélenergiával működő torony terveit, mely

óránként harmincezer köbméter levegőt lenne képes átáramoltatni a tisztítórendszeren, sőt, az összegyűjtött szénmolekulák apró gyémántokká préselődnének.

Ötletét a világ egyik legismertebb közösségi finanszírozó oldalán, a Kickstarteren is megfuttatta, ahol az ötvenezer eurós (15,5 millió forint) kitűzött céllal szemben több, mint 113 ezret (35,2 millió forint) gyűjtött.

Az első prototípust még ugyanabban az évben fel is állította a holland Rotterdamban, ahol az sikerrel vette az előtte tornyosuló akadályokat. A művész azóta legalább féltucat alkalommal járt Pekingben, hogy a város vezetőit meggyőzze a város húsz-huszonöt apró torony létjogosultságáról.

Hosszú harc után végül sikerrel járt a projekt, így másfél hónappal ezelőtt, június 28-án a kínai Környezetvédelmi Minisztériummal közösen bemutatták a Szmogmentes Kína-projektet, melynek első tornyai közel hetvenöt százalékkal tisztábbá teszik azok közvetlen környezetét, sőt, rövidesen más kínai városokban is megjelenhetnek az óriási légtisztítók.

Peking szmogjának egyébként 32 százaléka szén, melyet alig harminc percnyi préseléssel gyémánttá alakíthatnak, vagy naponta akár 3500 apró, 4-5 mm-es oldalú szénkockát is elkészíthetnek, melyek szintén gyűrűbe foglalhatók.

Ha ez nem menő, akkor semmi sem.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kihirdették a nyugdíjemelést

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra tüntetnek Budapesten

A Margit hídon járnak.

Élő videó: Újra tüntetnek Budapesten