Élet-Stílus

Dühös, kövér nő vagy, aki harcol a jogaiért? Akkor te egy terrorista vagy!

Csütörtökön ünnepelte 55. születésnapját Barack Obama amerikai elnök. Ennek alkalmából valószínűleg sokan gondoltak azokra a pillanatokra, amik miatt előszeretettel hívják Obamát a világ legmenőbb elnökének. Bizonyította ezt akkor, amikor ezzel a videóval próbálta rávenni az embereket arra, hogy menjenek el szavazni, vagy amikor feltűnt az egyik legnépszerűbb amerikai tévéshow-ban ezzel a rap produkcióval. De többet mond minden szónál ez a videó, amiben egy négyéves kislány úgy sír, miután megtudta, hogy nem Obama lesz többé az elnök, mint ahogyan normál esetben egy elhagyott játékbaba után lenne számára indokolt.

Születésnapja alkalmából azonban még egy tőle is váratlan húzással készült. Ha valaki csütörtökön felkereste az egyik népszerű női magazin, a Glamour oldalát, nemcsak arról olvashatott, mi az a 30 dolog, aminek rajta kellene lennie minden nő szex-bakancslistáján, vagy arról, mi történik, ha többé nem mosol samponnal hajat, hanem a szerzők között rábukkanhatott egy váratlan névre is, Barack Obamáéra.

Az amerikai elnök egy hosszú írást közölt a lapban azzal a címmel, hogy így néz ki a feminizmus. Obama a cikkben kifejtette, miért is a férfiak feladata a feminizmusért harcolni. Beszélt azokról az életszakaszokról, amikor sok időt kellett távol töltenie feleségétől és két lányától, és arról, mennyire örül, hogy most 45 másodperc az út a nappalijától az irodájáig, így több időt lehet családjával.

A fejlődés, ami az elmúlt 100, 50 és persze az elmúlt 8 évben történt, lényegesen jobbá tette az életet a lányaim számára. Így azt mondom, nemcsak az Egyesült Államok elnöke vagyok, hanem feminista is.

Hozzátette, rengeteg munka van még hátra azért, hogy jobbá tegyük a nők és a lányok jövőjét szerte a világon. Elmondta, életében a legfontosabb emberek mindig nők voltak, hiszen édesanyja egyedül nevelte, most pedig feleségével és két lányával él a Fehér Házban. Velük kapcsolatban azt írta,

igen, fontos az, hogy az apjuk egy feminista, mert így ezt várják majd el minden férfitől.

A cikket pedig azzal zárta, hogy a 21. század arról szól, hogy ha mindenki egyenlő, mind szabadabbak lehetünk.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Nem Obama volt az első, aki politikusként nyíltan kiállt mint feminista, Justin Trudeau miniszterelnök is hozzá hasonlóan korábban megszólalt már a témában:

feminista vagyok, biztosítanunk kell női egyenjogúságot és egyenlő fizetést nők és férfiak számára. Nem kellene félnünk a “feminista” szó használatától. Férfiaknak és nőknek egyaránt használniuk kellene, amikor önmagukat leírják.

Ráadásul egy díjátadón maga a Dalai Láma is azt mondta egykor:

feministának tartom magam. Nem így hívnak valakit, aki a nők jogaiért harcol?

Feministák? Azok a dühös, kövér nők?

Definíció szerint a feminizmus egy női egyenjogúságért folytatott politikai eszme és mozgalom. Célja, hogy megszüntesse a nők hátrányos megkülönböztetését, és ugyanazokhoz a jogokhoz juttassa a nőket, amikhez a férfiakat. Küzd olyan problémák ellen, mint a nők és férfiak közötti fizetéskülönbség, de drasztikusabb helyzetekben, például Szaúd-Arábiában azért, hogy a nők kimehessenek egyedül az utcára.

Csakhogy, ha feminizmus néven ez az irányzat terjedt volna el a világban, nem indult volna saját Facebook oldala azoknak a nőknek, akik köszönik szépen, nem kérnek az egészből. A “Nők a feminizmus ellen” oldalon rengetegen üzennek a feministáknak, közlik, miért is nincs szükségük az egészre. Az üzenetek között akad olyan is, ami egyszerűen ennyit mond:

nincs szükségem a feminizmusra, mert szeretem a férfiakat.

Furcsa, hogy valakinek ez a gondolat fogalmazódik meg a fejében a mozgalommal kapcsolatban. Nem véletlen viszont, hiszen az irányzatot “képviselő” nők közül sokan átestek a ló túlsó oldalára, és az eszmék közt, amiket hirdetnek, szó sincs egyenjogúságról. Így sokan azokkal a nőkkel azonosítják az egész mozgalmat, akik azzal dobálóznak, hogy utálják a férfiakat, mert gonoszak, rosszat akarnak, csak szexre használják a nőket és a többi. Pedig a feminizmus eredeti célja közel sem ez volt.

Egy idei felmérésből például az derült ki, elképesztően nagy a különbség a nők és férfiak bére között, nemzetközi szinten pedig Magyarország áll a legrosszabbul. A felmérés szerint 2013-ban a nők a férfiak keresetének mindössze 59 százalékát kapták meg. Ez azonban nem hungarikum, ugyanis Amerikában is fennáll ugyanez a probléma.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Közszereplők közül is többen kiálltak már a feminizmus mellett, John Oliver, a Last Week Tonight amerikai népszerű tévéshow házigazdája még két éve beszélt a problémáról. A riportban előkerült egy felmérés, aminek keretében az amerikai Yale egyetem tanárainak odaadták ugyanazt az önéletrajzot, azzal a különbséggel, hogy az egyiken John, a másikon Jennifer név szerepelt. Az eredmény az lett, hogy hiába egyezett a két önéletrajz betűről betűre a nevet leszámítva, a tanárok mégis nagyságrendekkel magasabb fizetést ajánlottak volna a férfi jelentkezőnek.

Szóval két dolgot tehetünk: megkeressük ennek a problémának a gyökerét és harcolunk a társadalomban jelenlevő szexizmus ellen, vagy egyszerűen minden nő Johnra változtatja a nevét.

Még 2014-ben az amerikai Városfejlesztési osztály népszerű színésze, Aziz Ansari is kiállt a feminizmus mellett egy tévéshow-ban. Azt mondta, a barátnője hatalmas feminista, így ő is azt vallja,

ha valaki úgy érzi, a nőnek és férfinak egyenlő jogok járnak, igent kell mondani arra a kérdésre, hogy feminista-e, így működik a világ.

Ansari tökéletes példával illusztrálja, hogy milyen, amikor emberek félnek kimondani – a mozgalom sok helyen jelenlévő negatív felhangja miatt -, hogy feministák.

  • Igen, egy orvos vagyok, aki főleg bőrbetegségekkel foglalkozik.
  • Szóval maga bőrgyógyász?
  • Á, nem, ez túl agresszív kifejezés, nem, dehogy is.

Feminista? Ne, ez olyan mintha terrorista lennél

Három évvel ezelőtt a neves TED-konferenciasorozat egyik előadásának címe az volt: Mindannyiunknak feministának kellene lennie. Az előadó a nigériai Chimamanda Ngozi Adichie volt, aki félórás beszédében rávilágított arra, nem mindenhol élnek a világon olyan emancipált helyzetben a nők, mint Európában vagy Amerikában.

Amikor először egy barátom azt mondta nekem, feminista vagy, ugyanazzal a hangsúllyal tette, mintha azt mondta volna, te egy terrorista vagy.

A nigériai nő mesélt arról, hogy amikor kislány volt, az iskolában írattak velük egy dolgozatot, ami előtt közölte velük a tanár: akié a legjobban sikerül, az lesz az “osztály felelőse”. Adichie érte el a legtöbb pontot, majd közölték vele, hogy a felelősnek fiúnak kell lennie. A dolgozat előtt ezt senki nem mondta, mivel úgy gondolták,

evidens.

Felnőtt korára sem javult sokat a nigériai helyzet, hiszen mint mondta, amikor bemegy egyedül egy helyi hotelbe, rögtön kérdésekkel kezdik bombázni, mert ha egy nő egyedül lép be egy szállodába, az azt jelenti, szexmunkás.

Nemrég megerőszakoltak egy fiatal lányt Nigériában. Amellett, hogy mennyire szörnyű, ami történt, a helyi fiatalok reakciója mind hasonló volt, mégpedig az, oké, de mit keresett egy lány négy fiúval egy szobában?

A nigériai nő már három éve azt mondta, egy feminista lehet nő és férfi egyaránt, majd hozzátette, a “legjobb feminista”, akit ismer, nem más, mint a fiútestvére, Kenny. Nem véletlen, hogy Adichie, aki egyébként a kortárs nigériai irodalom egyik legnépszerűbb szerzője, egyik feminizmusról szóló könyvét (ami ennek a beszédnek a kibővített változata) Svédországban minden 16 éves ingyen(!) megkapta több szervezet összefogásának jóvoltából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik