Gazdaság
nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő (nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő)

Tragikus a magyar nők helyzete

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 07. 27. 08:01

A világ sem fejlődött sokat. 145 országban vizsgálták a nők helyzetét a férfiakéhoz képest.

Magyarország csak a 99. helyet tudta megszerezni az átfogó index alapján, amellyel a World Economic Forum a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségeket mérte. A Global Gender Gap Index négy alapkategórián (gazdasági részvétel, oktatás elérése, egészség és várható élettartam, politikai hatalom) belül vizsgálódott – emlékeztet a Portfolio.hu.

Egyetlen országban sem sikerült teljesen eltörölni a nemek közötti egyenlőtlenséget, de Izland, Írország és a skandináv országok jó úton járnak. Általában a magasabb jövedelmű országokban jobb a nők helyzete, a magasabb egy főre eső GDP-vel rendelkező országok többnyire jobban szerepelnek a nemek közötti egyenlőség megteremtésében.

Magyarország jól szerepelt az oktatáshoz való hozzáférés, az egészségügy és a várható élettartam tekintetében. Mindkét alindexnél csaknem 100%-ot ért el, de a bérek közötti egyenlőtlenségek listáján Magyarország a 119. helyen áll. Mivel 11 országnál nem is voltak adatok, így valójában csak 15 országot tudtunk magunk mögé utasítani.

A politikai szerepek és pozíciók nőkkel való feltöltése még ennél is siralmasabb, a 3,5%-os index csak a 139. helyre volt elég e rangsorban.

Magyarország 2006-ban összességében az 55. helyen állt, azóta folyamatosan csúszik le, noha indexe javult. Az egyetlen magyarázat, hogy máshol sikeresebbek a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolásában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.