Élet-Stílus
Kinai-szmog(1)(430x286).jpg (kína, szmog, légszennyezettség, )

Évente 6,5 millióan halnak meg a rossz minőségű levegő miatt

24.hu
24.hu

2016. 06. 27. 15:40

Korábban a témában:

Milliókkal nőhet 2040-ig a légszennyezés miatti halálesetek száma, ha a energia előállításának és felhasználásán nem változtat a világ, írja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében.

Évente körülbelül 6,5 millióan halnak meg világszerte a kül- vagy beltéri levegő rossz minősége miatt,

ezzel a légszennyezettség a negyedik helyen áll az emberi egészségre legnagyobb fenyegetettséget jelentő tényezők sorában a magas vérnyomás, a nem megfelelő étrend és a dohányzás mögött.

A káros, szennyező anyagok, mint a kén-dioxid, a nitrogén-oxid és a gyakran savakat, fémeket, termőföld- és porrészecskéket tartalmazó finomszemcsés anyagok okozzák a legsúlyosabb károkat. A levegőben szálló apró részecskék hosszú távon tüdőrákot, agyvérzést, szívbetegséget okozhatnak, de gyorsan ölő tüneteket, többek között szívrohamot is előidézhetnek elő.

Ezeknek a szennyező anyagoknak a kibocsátásáért elsősorban a szabályozatlan és a szakszerűtlen energiatermelés- és felhasználás felelős, írja az IEA jelentésében.

Ha nem történik semmi, a kültéri levegő szennyezettsége miatti halálos áldozatok száma világszerte a jelenlegi évi hárommillióról 4,5 millióra növekedhet.

A növekedés csaknem 90 százalékáért Ázsia felelős.

Új légszennyezettségi és energiapolitika bevezetésével, többek között a közúti közlekedés károsanyag-kibocsátásának szigorú korlátozásával és az ipar energiahatékonyságának növelésével tisztábbá válhat a levegő. A számítások szerint így 2040-ig világszerte hét százalékkal csökkenhet a finomszemcsés anyagok, 20 százalékkal a szén-dioxid és 10 százalékkal a nitrogén-oxid kibocsátása.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása csökken az iparosodott országokban és a legutóbbi jelzések szerint Kínában is, növekszik viszont Indiában, Délkelet-Ázsiában és Afrikában, ahol az energiaigények mellett eltörpülnek a levegő minőségének javítására tett erőfeszítések.

Bár a károsanyag-kibocsátás mértéke a becslések szerint világszerte csökkenni fog, a jelenlegi és tervezett energiapolitikai intézkedések nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy javítsák a levegő minőségét. Anélkül, hogy változás történne a világ energiatermelésében és -felhasználásában, tovább fog nőni az emberi áldozatok száma, írja az IEA.

(mti)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.