Belföld

Kegyetlen szennyezett az itthoni levegő, csak akkor lélegezzen, ha nagyon muszáj

Magyarországon lakosságarányosan közel annyian halnak meg a légszennyezők és az ózon miatt, mint Kínában, írja a Népszabadság. Ami azért nem semmi, mert ott hírhedten szennyezett a levegő. Az “egymillió főre jutó halálozások a légszennyezés és az ózon miatt” rangsorban ezért hazánk a második helyen szerepel.

A kormány költségvetésében 54 millió forint szerepelt a PM10-szennyezettség csökkentésére az előző években. Ez az összeg gyakorlatilag nulla, de ezt még csökkentették 40 százalékkal, 30 millió forintra. Volt már brüsszeli vizsgálat, kötelezettségi eljárás, kilátásba helyezett büntetés, de semmi nem történt a légszennyezettség visszaszorításának érdekébe.

A lap a Forbes magazin most publikát összeállítására hivatkozva azt írja, a légszennyezés a negyedik legmagasabb kockázatú halálok a világon, olyan betegségek kialakulásához vezet, mint a stroke, a tüdőrák, szívbetegség, stb. Az Európai Környezetevédelmi Ügynökség jelentése szerint itthon a szállópor-szennyezés miatt 12800 ember hal meg évente.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik