Élet-Stílus a világ egy fura hely

Tudja, hová kerülnek a reptéren elveszett csomagok?

Amerikában például egy óriási áruház polcaira.

Egy fiatal biztosítási ügynök, H. Doyle Owens 1970-ben egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönkért egy barátjától háromszáz dollárt, valamint egy kisteherautót, és bekopogott az Amerika-szerte távolsági buszokat üzemeltető Greyhoundhoz, hogy nem adnának-e el neki esetleg néhány tucat, már hosszú idő óta a raktárban porosodó, egykor a járatokon hagyott csomagot. A férfi úgy gondolta, hogy maximum néhány hét alatt eladhatja őket szülővárosában, az alabamai Scottsboroban, de óriásit tévedett, hiszen

az elképesztően olcsón árult dolgokat még aznap mind elkapkodták.

Owens persze folytatta a csomagok felvásárlását, de a következő nyolc évben mindössze ügynöki munkája után foglalkozott ezzel, de vagyona mégis gyorsan gyarapodni kezdett.

21108-990x660

A következő években más busztársaságokkal, városi tömegközlekedési cégekkel és légitársaságokkal is megegyezett, ma pedig minden nap kamionok egész sora érkezik a 4600 négyzetméteresre nőtt áruházhoz, hogy a több, mint 90 napja gazdátlan tárgyak újra valakinek a tulajdonába kerüljenek.

1963-990x657

A polcokra kerülő termékek hatvan százaléka ruha –melyeket az állam legnagyobb tisztítóüzemében tisztítanak meg –, de természetesen könyvek, CD-k, médialejátszók, ékszerek, sporteszközök és fényképezőgépek egész sora is a polcokra kerül.

11149-990x657

A látogatók, sőt, a tulajdonosok sem tudják, hogy aznap épp mit fognak találni, így az áruházban tett minden egyes látogatás felér egy kincskereséssel.

1780-990x657

Szerencsés emberek vásároltak már itt Versace-ruhát az ár huszadáért, mindössze tizenötezer forintnyi dollárért, százhúszezres Chanel-cipőt tízezerért, de az értékük feléért vesztegetett ékszerek előtt is tömegek hömpölyögnek, hiszen az aranygyűrűk és gyémántnyakláncok néha meglepő árakon keresik új gazdájukat.

12127-990x657

Az eladhatatlan dolgokat karitatív szervezeteknek és az Üdvhadseregnek ajándékozzák, vagy egyszerűen csak elküldik a harmadik világbeli országok egyikébe, ahol még biztosan éveken át megbecsülik őket.

A bolt a legszokatlanabb elemekből egy múzeumot is nyitott a bolt sarkában, így például egy lovagi páncél, régi hangszerek, fura szobrok, egy kitömött krokodilfej, vagy egy óriási bálnacsont.

Fotók: Chris Maluszynski

Ajánlott videó

Olvasói sztorik