Élet-Stílus

A második világháború katonái golyóálló Bibliával indultak a harctérre

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 06. 20. 12:17

A szív fölé helyezett könyv tulajdonosának így jó esélye nyílt arra, hogy megússza a halálos lövést.

Az apró Újszövetség-kiadásokat az egyenruha zsebéhez méretezték, aranyozott fémborítójukra buzdító szavakat gravíroztak, első lapján pedig Franklin D. Roosevelt elnök rövid üzenete volt olvasható:

A 291 ezres amerikai veszteséggel véget érő második világháború után a hasonló könyvek gyártása nem állt meg, hiszen 1950-ben elkezdődött a három éven át tartó koreai háború, melyben közel 34 ezer amerikai katona vesztette életét.

Ekkor már különböző lapokban is hirdették a könyvet, olyan ajánlókkal, mint a

“Kérdezze meg a fiúkat a második világháborúból! Ők majd elmondják, hogyan mentett életeket ez a Biblia!”,

vagy épp a

“Minden anya, feleség, testvér és kedves akar majd egyet ezekből a golyóálló Bibliákból, hogy megvédhesse a szívét. TÖBB, MINT HÁROM ÉS FÉL MILLIÓT SZÁLLÍTOTTAK LE BELŐLE AZ ELŐZŐ HÁBORÚBAN. Az aranyozott, golyóálló borítókat letesztelték, és eltérítették a .45-ös kaliberű lövedékeket. Épp úgy, ahogyan a bajonettet és a srapneleket is.”

Mindössze 2,98 dollárt kértek érte, de viszonteladók kedvéért nagyobb tételben (18, illetve még nagyobb szállítmány esetén 15 dollárért egy tucatot) is postázták, biztosítva az üzletembereket, hogy  Ez az utóbbi öt év egyik legjobb pénzcsinálója”, hozzátéve, hogy “Ha ezeket nem tudja ezresével eladni, akkor akár fel is adhatja [a kereskedést]. Ez nagyon fogy!”

Hasonló könyveket egyébként máig készítenek, az Acme Approved-on például terepszínű, és barna borítóval is kapható 125 dollár (34500 forint) ellenében. A védelem persze óriási mértékben nőtt, hiszen ennek a verziónak a 6 mm vastag páncélja akár már egy tizenöt méterről elsütött M14-es lövedékének is ellenáll.

Fotó: The Billboard, 1951. február 3., p. 67, Museum of The Bible, Etsy, eBay
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.