Élet-Stílus

Házasság: nem vész el, csak átalakulóban van a struktúra

Bár kétségtelenül sok az aggodalmaskodó hang, egyre többen siratják a házasság intézményét, a statisztikákból, felmérésekből úgy tűnik, egyáltalán nem olyan vészes a helyzet. A frigyre lépő párok száma természetesen továbbra sem éri el a hetvenes években feljegyzett évi 90-100 ezret, de a tendencia javulóban van. A KSH adatai szerint a 2015. évi 45,9 ezer házasságkötés 18,4%-kal, 7120 párral haladta meg az előző évit.

További örömhír, hogy a többlet házasságkötések mintegy 79%-ánál mindkét fél először kötött házasságot.

A menyasszonyok 85%-ának hajadon, a vőlegények 88%-ának pedig nőtlen volt a korábbi családi állapota, vagyis életükben először léptek házasságra.

Szintén optimizmusra ad okot egy Gyimesi Andrea szexuálpszichológus és csapata által végzett 2010-es online kutatás. A kérdőívet 250 ezren töltötték ki, a válaszokból születő eredmény pedig egyértelműen azt mutatta, hogy az emberek jelentős része még mindig hisz a házasság intézményében. Csupán 14 százalék vélekedik úgy, hogy a házasság szükségszerűen válással végződik.

hazassag-kor

Gyimesi Andrea véleménye is megnyugtató a jövőre nézve. A szexuálpszichológus határozottan nem tart attól, hogy a házasságok csillaga leáldozóban lenne. Szerinte a mai húszas, harmincas korosztály éppen annyira igényli a hosszú távú, stabil párkapcsolatot, házasságot, mint elődeink, a kérdés csak az, hogy mindezt hogyan szeretné megvalósítani?

Egyre biztosabban látszik, hogy a régi keretek már nem alkalmasak, mégis szeretnék az emberek, hogy a kapcsolataik magasabb szintre emelkedjenek. A házasság intézménye meg fog újulni a következő években

-mondja Andrea.

IMG_5441
Friderika

A fontos pillanatok jó döntéseket igényelnek. Németh Friderika, az OTP Bank reklámjaiból is ismert banki ügyintéző még a nagy nap előtt áll, ő maga is közelgő esküvőjét szervezi. „Tapasztalataim szerint egy-egy nagyszabású családi esemény szervezésekor még a legnagyobb odafigyelés és gondos tervezés mellett is könnyen előfordulhat, hogy átmeneti pénzhiánnyal találjuk szembe magunkat. Ilyen helyzetben, fontos céljaink megvalósítására jó döntés lehet a személyi kölcsön. Így tényleg minden olyan lehet az esküvőn, mint amilyennek elképzeltük” – tanácsolja Friderika

Persze vannak kiábrándult hangok, akik a házasságot nem tartják fontosnak vagy egyenesen irtóznak tőle, de ennek éppen az az oka, hogy a fiataloknak a házasokról sokszor negatívak a tapasztalataik. Ők a korábbi, anyáink és nagyanyáink modelljét nem akarják választani – folytatja a szexuálpszichológus.

A nők  és a férfiak szerepe is eléggé beágyazott volt a társadalomban, és ahogy ezeket elkezdtük felborogatni, hirtelen megkérdőjeleződtek olyan dolgok, amelyek korábban nem. Ezen a szemüvegen nézve már egy kicsit furcsa a házasság klasszikus struktúrája, de azért a néplélek még emlékszik rá, és vágyunk is az ilyen szoros kötelékekre.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a házasság még ma is erős társadalmi elvárás. Kimondatlanul ugyan, de él a vélekedés, miszerint szégyen, ha egy lányt nem vesznek el feleségül. A társadalom furán néz ezekre a nőkre, mert olyan, mintha a férfi nem tisztelné őket eléggé.

Nehéz volna jóslatokba bocsátkozni, de a jövőre nézve igencsak beszédes például a szertartásvezető foglalkozás megjelenése. Az ő feladata ugyanis az, hogy a pappal és az anyakönyvvezetővel szemben teljesen egyedi, személyre szabott ceremóniát vezényeljen le, és adja össze a szerelmeseket.

A párok egyre kevésbé kíváncsiak a generálszövegre, helyette inkább azt szeretnék, ha az esküvő igazán róluk szólna.

Ezzel együtt pedig szimbolikusan is értelmet nyerne, hogy ők a saját szabályrendszerük alapján képzelik el a frigyet.

A cikket az OTP Bank támogatta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik