Élet-Stílus

Végre egy kaja, ami biztosan nem a kukában landol

Plusz egy szendvicset magunkkal vinni a munkahelyünkre, amikor biztosan tudjuk, hogy nem esszük meg, elég nagy pazarlás, nem? Pedig Budapesten naponta több száz diák csinálja ezt az utóbbi hetekben. Reggel, iskola előtt megkérik a szülőket, hogy készítsenek nekik még egy pakk elemózsiát, hogy a suliba érve bedobhassák a felesleget egy kartondobozba. Hát nem elképesztő?

Ismerős valakinek a Budapest Bike Maffia? Saját bevallásuk szerint ők Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő civil szervezete. A csapatot fiatal kerékpárososok kezdték építgetni, még 2011 karácsonyán.

A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát.

Havi rendszerességgel megrendezik a Bike ’n’ Nite programsorozatot, ahol ötvözik az önkéntességet, a rászorulók segítését, a bringázást, és a budapesti kulturális, illetve buliéletet. Egy egész délutánt és éjszakát szánnak arra, hogy egy tudatosabban gondolkodó közösséget építsenek különböző programokkal, ismert művészekkel, dj-kel.

Tavasztól őszig menhelyekre szerveznek túrákat, melyek során a résztvevők ajándékokat vihetnek a menhely lakóinak, majd jól megsétáltathatják őket, de a BBM csapata 2014 óta ételmentéssel is foglalkozik.

Cégekkel, vendéglátóhelyekkel, rendezvényszervezőkkel működnek együtt és az itt megmaradt ételeket gyűjtik össze, majd osztják ki a rászorulóknak az utcán, vagy egy-egy intézményben.

Legújabb akciójuk, a + 1 Szendvics, áprilisban kezdődött, és kifejezetten a diákságot célozták meg.

A Bike Maffia folyamatosan próbálja  a fiatalokat szociálisan érzékenyíteni. Ezzel a programmal a segítségnyújtáson kívül a diákokat igyekszünk bevonni a tevékenységünkbe, hogy a későbbiek folyamán csatlakozzanak hozzánk, és lássák azt is, hogy ezek a szendvicsek hová kerülnek, magyarázza az akciót Havasi Zoltán, a BBM vezetője.

A program egy szigetszentmiklósi iskolában már hónapokkal ezelőtt elindult, majd a szervezők úgy határoztak, kiterjesztik a projektet a fővárosi intézményekben is.

Meghirdettük az iskolák között a lehetőséget, és rájuk bíztuk, hogy ki szeretne csatlakozni hozzánk. Szerencsére most már egész sokan vagyunk, az érdeklődés pedig folyamatos.

Az eddig csatlakozott iskolák:

  • Teleki Blanka Gimnázium
  • Leövey Klára Gimnázium
  • ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola
  • Veres Pálné Gimnázium
  • Szigetszentmiklósi Középiskola
  • Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola
  • ELTE Apáczai Csere János Gimnázium

A kezdeményezés bátran nevezhető sikeresnek, hiszen

intézményenként 150-200 szendvics összegyűlik reggelente,

amit vagy azonnal, vagy (természetesen megfelelő tárolás és hűtés után) aznap délután kiosztanak az utcán élő hajléktalanoknak, illetve elvisznek a rászoruló intézményekbe, például nappali melegedőkbe.

A budapesti Veres Pálné Gimnázium az első volt a sorban, akik csatlakoztak a + 1 Szendvics projekthez. A Budapest Bike Maiffával korábban is volt kapcsolatuk, közösségi szolgálati szerződést kötöttek velük, a diákok ugyanis ennél a szervezetnél is teljesíthetik az 50 óra önkéntességet.

A fiatal csapat osztályfőnöki órákat is tartottak az osztályokban.

Az én osztályom egyébként is egy szociálisan érzékeny társaság, úgyhogy ők nagyon fogékonyak voltak az ötletre. Nyilván a további már azon múlt, hogy a többi osztályfőnök mennyire tudta jól közvetíteni a diákok felé ennek a hasznát, célját, fontosságát. Az első alkalommal 140 szendvics gyűlt össze, úgyhogy azt gondolom, sokan átérezték az akció lényegét. Persze miután elballagtak a 12-esek, ez a szám csökkent kicsit, mert azért a 18 év körüliek azok, akik egyre tudatosabban próbálnak  a társadalmi problémákkal foglalkozni, mondta lapunknak Hermányi Gabriella, a Veres Pálné Gimnázium tanára, és az akció iskolai szervezője.

Ez mind szép és jó, gondolhatjuk, de mi lesz az egész projekttel a nyári szünetben? Havasiék erre is felkészültek. A vakáció ideje alatt ugyanis kisebb-nagyobb cégekkel, és intézményekkel szeretnének együttműködni. A + 1 Szendvicset pedig +1 Vacsira cserélik.

A csatlakozó önkéntesektől, cégektől, baráti társaságoktól és kis közösségektől tartós élelmiszereket kérnek majd, hogy azt a diákok uzsonnájához hasonlóan eljuttassák a rászorulóknak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik