Élet-Stílus

Súlyosan kockáztatják az egészségüket a divatvegánok

„Hatalmas kockázatnak teszik ki az egészségüket azok, akik divatból kezdik el követni az utóbbi időben egyre népszerűbb vegán életstílust” – véli Catherine Collins, Nagy Britannia egyik legelismertebb dietetikusa.

A Brit Dietetikusok Szövetségének tagját az aggasztja, hogy a legtöbben nem egészségügyi, vagy etikai okokból hagynak fel egyik percről a másikra, minden állati eredetű táplálék fogyasztásával, hanem azért mert ezt látják a kedvenc celebjeiktől.

„Ha az emberek meggyőződésből, például vallásos hitük miatt döntenek a veganizmus mellett, pontosan tudják miket kell enniük ahhoz, hogy a szervezetük megkapja ugyanazokat a fontos tápanyagokat, amiket mások húsból, illetve tejtermékekből nyernek. Egészen más a helyzet azokkal, akik ész nélkül követik a trendet” – mondja Collins.

A statisztikák szerint a vegánok száma több mint 350 százalékkal emelkedett az Egyesült Királyságban az elmúlt tíz évben, és folyamatosan növekszik. Jelenleg, közel 550 ezer ember vallja magáról, hogy nem fogyaszt semmilyen állati eredetű táplálékot. A legtöbbjük szerint, számos egészségügyi haszna van az életmódnak, néhány táplálkozástudós azonban vitatja ezt. Szerintük a vegánok hosszútávon súlyos kockázatnak teszik ki az egészségüket, mert a szervezetük nem jut elég fehérjéhez, kalciumhoz, vagy fontos vitaminokhoz, mint például a B12.

(The Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik