Élet-Stílus a világ egy fura hely

Sosem találja ki, hogyan szórakoztak ötven éven át az Antarktiszra költözött kutatók

Na jó, eláruljuk: bowlingoztak a mínusz harminc fokban.

Az Antarktisz legnagyobb városa, az 1956-ban alapított McMurdo nevű amerikai kutatóállomás az évtizedek alatt egy kisebb várossá nőtte ki magát, sőt, jelen pillanatban maximum 1258 embernek adhat otthont, noha a sarki télben csak kétszáz kutató lakja. A kutatókat és turistákat két ATM, három repülőtér, egy filmkölcsönző, edzőterem, könyvtár, fodrászat, négy tévécsatorna, kávézó, három bár, valamint hómobilok és lánctalpas traktorok százai várják.

1280px-McMurdo_Station

1962-ben itt nyílt meg a földrész egyetlen nukleáris erőműve, de kisebb hibák sorozata miatt tíz évvel később bezárták, azóta pedig dízelgenerátorok termelik az energiát.

Azonban nem a korábban felsorolt intézmények és az atomerőmű a legfurább hely a környéken, hanem a kutatók (és persze a turisták) szórakoztatására épített bowlingpálya, ami 1961-től egészen 2010-ig látta el a feladatát.

bowlinghut

bowlingantarctica1-930x676

A megnyitón bábuk helyett speciálisan kitömött pingvineket használtak, de aztán szerencsére lecserélték őket a jól megszokott darabokra.

bowling-antartica-1057x820

A rendszer lelkét adó gép azonban végig bírta a terhelést, sőt, ez volt a típus utolsó működőképes példánya.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Még a polírozó is a hatvanas évekbe repítette vissza a játékost:

ballpolisher

A bábukat kézzel szedték le a kötelező csíkos térdzoknit (hogy a játékos láthassa, ha a szedő épp dolgozik) viselő dolgozók:

5382789840_1b83da52e7_b-930x930

 

Az épületet az egyre komolyabbá váló statikai problémák miatt 2008-2009 telén szétszedték, a gépet pedig visszaszállították az Egyesült Államokba, ahol remélhetőleg egy felújítás után újra felépítik valahol, vagy egy múzeum raktárába kerül, ahol vigyáznak majd rá. A berendezést gyártó Brunswick felajánlotta egy új pálya telepítését, de az egész Antarktisz-projektet irányító National Science Foundation ezt nem fogadta el, így ma egy kevésbé menő curlingpálya áll a helyén.

baafc5c921612672f632635da5f14c2e581bd5a9

Fotók: Richard SheetsMessyNessyChic, Sandwichgirl, U.S. Antarctic Project, National Science Foundation

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik