Élet-Stílus

Mit tett először, miután ma felkelt? Ezt kellett volna helyette!

Unott, stresszes és nincs elég önbizalma? Van megoldás, ráadásul sokkal egyszerűbb, mint gondolná. Ébredés után, minden reggel vágja magát egy rövid időre valamilyen hatalom-, erő-, energiapózba! Angolul „power pose” a neve, több fordítása is lehetséges, de jelentése minden esetben ugyanaz: olyan testtartás, ami ellentmondást nem tűrő magabiztosságot sugároz.

kép: Wikipédia
kép: Wikipédia

Dr Amy Cuddy, a Harvard Egyetem pszichológusa, és kollégája, Dr Dana Carney évek óta kutatják ezeknek a pózoknak a hatásait. Arra jutottak, hogy ha valaki, akár csak két percre vesz fel tekintélyt parancsoló testtartást, jelentősen megváltoznak az agyi hormonszintjei, amitől magabiztosabbá és energikusabbá válik. Bár a változások mindkét nemnél megjelennek, a nőknél sokkal jobban működik a trükk. Talán azért, mert a férfiaknál ők sokkal kevésbé hajlamosak ösztönösen felvenni ezeket a pózokat.

A pszichológus szerint minden önbizalomhiánnyal, enerváltsággal vagy túl sok stresszel küzdő embernek be kellene illesztenie a napirendjébe a pózolást. A legjobb már reggel, rögtön az ébredés után kezdeni. Dr. Cuddy azt tanácsolja, hogy miután felkeltünk, nyújtóztassuk egy-két percig az izmainkat, mielőtt a lábunkat a padlóra tesszük, aztán ha felálltunk vegyünk fel erőpózt.

Milyen egy erőpóz? Gondoljon csak a képregények borítóin feszítő szuperhősökre. A lényeg, hogy álljunk úgy, hogy minél több helyet foglaljunk el a térből. Például kényelmes terpeszbe, enyhén előre dőlve, kihívóan csípőre tett kézzel.

Magas energiájú pózok (kép: Youtube)
Magas energiájú pózok (kép: Youtube)

Két hormon szintje kezd majd lassan változni az agyban, a tesztoszteroné, vagyis a dominanciahormoné növekszik, a stresszhormoné, vagyis a kortizolé csökken. Magas tesztoszteron és alacsony kortizolszint jellemző a hierarchikus csoportokban élő főemlősök alfahímjeire, ahogy az emberek között a befolyásos és hatékony vezetőkre is.

Cuddy és a kollégái önkénteseken vizsgálták az erőpózok hatásait. Egy részükkel magabiztosságot sugárzó, másokkal félelemről, alázatról árulkodó testtartást vetettek fel, majd kérték, hogy maradjanak úgy két percig. Aztán arra kérték őket, hogy kockáztassanak némi pénzt valamilyen szerencsejátékon, s közben megmérték a hormonszintjeiket.

Alacsony energiájú pózok (kép: Youtube)
Alacsony energiájú pózok (kép: Youtube)

Azt találták, hogy azoknál, akik erőpózban voltak 20 százalékkal nőtt a tesztoszteron, és 25 százalékkal csökkent a kortizol szintje. A másik csoportnál 10 százalékos volt a tesztoszteron csökkenése, míg a kortizol 15 százalékkal nőtt.

Dr. Amy Cuddy azt mondja a kutatási eredmények szerint, az erőpózok napi rutinba építése sokkal többet jelenthet, mint elsőre gondolnánk. Azt tanácsolja, hogy használjuk őket minél gyakrabban.

(The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik