Élet-Stílus

Depresszióba zuhanhatunk, ha sokat Facebookozunk

A közösségi oldalakat böngészve könnyen érezhetjük úgy, hogy mások sokkal sikeresebbek és boldogabbak nálunk, pedig ők is csak egy idealizált képet mutatnak meg magukból.

Minél többet lógnak a fiatal felnőttek a Facebookon, annál nagyobb az esélyük arra, hogy depressziósak legyenek – mutat rá a pittsburgh-i orvostudományi egyetem kutatása. A Brian A. Primack vezette kutatócsoport 1787 személy, 19 és 32 év közöttiek részvételével készített felmérést a közösségi média-használatról.

Önmagát gerjesztő folyamat

A résztvevők átlagosan napi egy órát töltenek a különböző közösségi oldalakon, és több mint negyedüknél mutatkoztak nagymértékben a depresszió jegyei. A kutatók felfedezték, hogy összefüggés van a depresszió mértéke, és aközött, hogy milyen gyakran és milyen hosszú ideig használják a közösségi oldalakat az alanyok.

A legvisszafogottabb és a leggyakoribb felhasználók között 2,7-szeres a különbség a depresszió kialakulásának valószínűségére vonatkozóan. Az egyik kutató, Lui yi Lin szerint az is lehetséges, hogy a depressziós emberek számára a közösségi média egyfajta űrt tölt ki, de az eredmények arra engednek következtetni, hogy maga a közösségimédia-használat képes úgy előidézni depressziót, hogy az a közösségi oldalak gyakoribb látogatásához vezet.

Keress más elfoglaltságot és kérj segítséget!

A tanulmány szerint a közösségi oldalak azért képesek depressziót kiváltani, mert a felhasználók saját életüket nagymértékben idealizálva mutatják meg, ami alapján úgy érezhetjük, hogy mások sokkal boldogabbak és sikeresebbek, mint mi vagyunk. Sőt, minél több időt töltünk a közösségi oldalak böngészésével, annál nagyobb eséllyel vagyunk kitéve az internetes zaklatásnak, meg persze az internet-függőség veszélyének is.

Akik sokat lógnak a közösségi oldalakon, és észreveszik magukon, hogy rossz a kedélyállapotuk, azoknak mindenekelőtt azt javasolják, hogy próbáljanak minél több más elfoglaltságot keresni maguknak, és az is erősen javasolt, hogy vegyék fel a kapcsolatot pszichológus szakemberrel. (Forbes)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik