Élet-Stílus a világ egy fura hely

Az ötvenes években is voltak már menő okosórák

Nem voltak ugyan olyan sokoldalúak, mint a mai, érintőképernyős, már majdnem gondolatolvasó darabok, de saját korukban elképesztően menőnek számítottak.

Az 1953-ban alapított Dulux mindössze három évtizeden át, 1986-ig volt a piacon, de ez idő alatt a leggagyibb tucatóráktól a túl csicsás női darabokon át a gyönyörű öltönyórákig és kronográfokig mindent gyártott. Érdekes kísérletekbe is fogtak, ezek közül ma kettőt mutatunk be: egyikük képes volt megadni egy útvonal hosszát, a másik pedig a pulzusszám mérését tette lehetővé.

1959watches

A Missouri állam közepén fekvő álmos kisváros, Sedalia egyik napilapja, a The Sedalia Democrat 1959. augusztus 13-i számában ad hírt a két óra New York-i bemutatójáról, és elárulja működési elvüket is: a távolságmérő órát a koronájánál kellett végighúzni az autóstérkép megfelelő lapján lévő, utakat jelző vonalakon, és megközelítőleg pontos – természetesen mérföldben mért – értéket kaphattunk az előttünk álló távolságról.

s-l1600-1

A pulzusmérő óra működése ennél egy fokkal bonyolultabb: az órával húsz szívverés idejét mérhették, ebből pedig könnyen megállapítható volt a percenkénti pulzus.

s-l1600

Fotók: Weird Universe, eBay 1 / 2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik