Élet-Stílus

Egy magyar preparátor száz évvel ezelőtt létrehozta a világ legfurább múzeumát, ahol békák százai viselkednek emberként

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 12. 15:00

A Splitben lévő Froggylandben az emberré változott – iskolapadban puskázó, festő, evező, teniszező, cigarettázó, vagy épp halászlét főző – békák mindennapi életébe pillanthatunk be.

Az 1878-ban magyar szülők gyermekeként született Mére Ferenc gyermekkora jó részét egy békáktól hemzsegő tavacska partján töltötte, így már korán kialakult a vonzódása az emberek jó része által visszataszítónak tartott, dülledt szemű, kuruttyoló kétéltűekhez.

A századforduló állatpreparátorai valami egészen furcsa anyagot fogyaszthattak, hiszen ebben a korban sorra jelentek meg az emberi ruhákba bújt egerek, macskák és nyulak, akik éppen valamiféle emberi tevékenységet folytattak – vasaltak, teáztak, vagy épp varrtak. Az efféle munkák népszerűsége elképesztő magasságokba emelkedett, sőt, még maga Viktória királynő és Darwin is lelkesedett értük.

Mérét is teljesen rabul ejtették ezek a munkák, úgy döntött tehát, hogy gyerekkori kedvenceit, a békákat is hasonló díszletek közé helyezi. Az állatpreparálás bizarr tudományában azonban a békák mintegy száműzött fajnak számítottak, hiszen végtelenül nehéz volt a törékeny bőrüket úgy megőrizni, hogy az aztán ne húzódjon össze, és a békés béka ne alakuljon valamilyen rémálomból szökött emberevő szörnyeteggé.

Mére azonban kidolgozta saját technikáját, amellyel a békák még ma, száz évvel kitömésük után is úgy tűnnek, mintha továbbra is élnének. A technika részletei titokban maradtak, de annyi biztos, hogy fűrészporral és parafával tömte ki őket a szájukon keresztül, így egyetlen metszést sem kellett ejtenie a testen.

Az 1910-es években a harmincas férfi közel ezer állatot alakított át örökké tartó műalkotásokká. Ezek fele mára eltűnt, de néhány darab valószínűleg még jól titkolt magángyűjtemények része, vagy köznapi családok szekrény tetejére hajított kacatja.

A ma ismert ötszázhét darabot jelen pillanatban a horvátországi Split legfurább, Froggyland nevet kapott múzeumában figyelhetjük meg, köztük az osztályteremben puskázó, teniszező, cigarettázó, varró, vagy épp artistaként hajmeresztő trükköket abszolváló békákat.

 Fotók: Peter Kariher, Alex Ambuehl és a Froggyland
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.