Élet-Stílus

Vegán diós banánkenyér Zizi receptje alapján

Nagy Zita, alias Zizi egészséges és könnyedén elkészíthető finomságai régóta inspirálnak. A minap bukkantam rá az ájurvédikus vatamentesítő diétámba is beilleszthető diós-narancsos banánkenyerének receptjére, amit egy hangyányi átalakítás után a családom legnagyobb örömére a húsvéti szünetben el is készítettem.

Diós-narancsos banánkenyér. Fotó: Kardamom
Diós-narancsos banánkenyér. Fotó: Kardamom

Igaz, az eredeti recepttől némiképp eltérő arányokkal dolgoztam, illetve az ünnepi hangulatban megtoldottam egy kis kardamommal és gyömbérrel is, nem tudok elég hálás lenni a finomság ötletéért.

A kaphamentesítő diétámban korábban sajnos a – számos smoothie alapanyagaként használt – banánról is le kellett mondanom, ugyanis azon gyümölcsök sorát erősíti, amelyek a víz és föld elem szervezetbeli csökkentésének nem kifejezetten kedveznek. Azóta viszont, hogy másfél hete végre áttérhettem a vata (levegő elemet) mérséklő diétára, ha nem is minden nap, de újra szerepelhet az étrendemben a banán, csakúgy, mint a narancs vagy az olajos magvak közül a dió.

Ami az utóbbiakat illeti, a földimogyoró (ami valójában a hüvelyesek rendjébe tartozik) kivételével, mértékkel ugyan, de a legtöbb dió- és mogyoróféle fogyasztható a vatacsökkentő diéta során, így tehát

dió, paradió, kesudió, makadámdió, pekándió,  sőt, fenyőmag, mandula, pisztácia, törökmogyoró, valamint chia-, len-, tök-, napraforgó és szezámmag is kerülhet a tányérra.

Ez a nem mindennapi banánkenyér egyúttal remek alkalmat ad arra is, hogy a zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak után röviden ismertessem a vata mérsékléséhez előnyös, és persze az azt hátráltató, a szervezetben a levegő elemet növelő gabonaféléket is.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb gabonaféle tápláló és “nehéz”, jót tesz a vatának. Ha más ételeket nehezebben is emésztenek, ezzel általában nem szokott problémájuk lenni. A szárító, vizelethajtó hatású gabonák, mint például a kukorica és a rozs ugyanakkor súlyosbítja a vatát, csakúgy, mint az élesztővel készült kenyérfélék, amelyek könnyen felfúvódást okoznak náluk.

A vata mérséklését támogatja a basmati rizs, a barna rizs, a kuszkusz, a teljes kiőrlésű zab, a teljes kiőrlésű búza és a tönköly is, csakúgy, mint a rizs-, illetve a mandulaliszt.

A müzlik, a hideg, száraz vagy puffasztott gabonafélék, az árpa, a hajdina, a kukorica, a köles, a rozs, a zabkorpa, a gesztenye-, sárgaborsó-, amarant-, kókusz- vagy fehér liszt viszont kerülendők a diéta során. A quinoa időnként, mértékkel fogyasztható.

Diós-narancsos banánkenyér. Fotó: Kardamom
Diós-narancsos banánkenyér. Fotó: Kardamom

Vegán diós banánkenyér

Hozzávalók:

  • 4 db érett banán
  • 1/3 bögre frissen facsart narancslé
  • 1+1/4 bögre tönköly fehérliszt
  • 1+1/4 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 evőkanál lenmagliszt
  • 2,5 evőkanál víz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor (bioboltokban kapható)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanálnyi kardamom
  • ½ teáskanálnyi reszelt vagy őrölt gyömbér
  • 1/2 bögre felaprított dió
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanálnyi reszelt narancshéj
Diós-narancsos banánkenyér. Fotó: Kardamom
Diós-narancsos banánkenyér. Fotó: Kardamom

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tojás helyettesítésére pedig egy kisebb tálban alaposan keverjük össze a lenmaglisztet a vízzel, és kb. 10 percig hagyjuk állni, hogy kissé kocsonyás állagú legyen.

3 banánt törjünk pépesre, öntsük hozzá a  narancslevet, adjuk hozzá a fahéjat, a kardamomot, a gyömbért , a vaníliakivonatot, a naracshéjat, illetve a lenmagos vizet és alaposan keverjük össze az egészet. Ezután öntsük hozzá a liszteket, a szódabikarbónát és a sütőport is, majd az egész tésztát alaposan dolgozzuk össze, úgy, hogy közben az aprított diót is keverjük bele.

A tésztát öntsük egy kb. 25 cm hosszú püspökkenyér formába (az eredeti recept szerint én is szilikonformát használtam, ha hagyományos formában sütnétek, azt béleljétek ki sütőpapírral), a tetejére pedig díszítésképp helyezzük rá a negyedik, félbevágott banánt. Az előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készül el a kenyér.

Recept forrása: http://www.zizikalandjai.com/2016/03/cukormentes-dios-banankenyer-vegan.html

Egészségetekre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik