Élet-Stílus a világ egy fura hely

Csak a Palócföldig kell utaznunk, hogy láthassuk Jézus lábnyomát

A honfoglalás óta lakott apró, alig ezerötszáz lelkes nógrádi település, Nagylóc közelében, az Őr-hegy déli oldalának egyik óriási kövén lévő, félkör, vagy épp emberi talp alakú mélyedések a palócok szerint Jézus szamarának (vagy szamárcsikójának), illetve magának a Megváltónak és botjának a nyomai.

A tizenötmillió évvel ezelőtti vulkáni működés során keletkezett lávából kihűlt, középső-miocén korú, andezitszerű kőzetdarab minden bizonnyal a föld alatt, idősebb kőzetek hasadékaiban született, és csak az eróziónak köszönheti felszínre kerülését. Ekkor alakulhattak ki a mállási formák is, amelyeket a mélyen vallásos palócok nemes egyszerűséggel láb-, pata-, illetve botnyomoknak hitte.

1907551_743365629065763_7242028474624340358_n

A követ a legegyszerűbben – és persze a lehető legszebb helyeken haladva – egy Nagylóc-Hollókő közti, alig tíz kilométeres kerékpáros, gyalogos, vagy lovas túra keretein belül érhetjük el.

output_R9dn6z

A hasonló láb-, pata-, vagy patkónyomos kövek egyébként egyáltalán nem ritkák a mai, vagy épp a történelmi Magyarországon: több Jézus- (Körmöcbánya és Zamárdi), Szent László-, Rákóczi Ferenc-nyomunk is van, de azok állataié, sőt, ördögöké, sárkányoké, vagy óriásoké is.

Fotók: Veres Zsolt, Magyar Földtani Védegylet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik