Élet-Stílus

Nassolj, mielőtt asztalhoz ülsz, és nem fogsz elhízni

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a jól megválasztott nassolnivaló segíthet a fogyásban.

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban közölt kutatásban 33 korábbi fehérjefogyasztást elemző tanulmányt összesítettek, és az elemzésekből kiderült, hogy

minél több fehérjét fogyasztunk, annál tovább tart a telítettségérzés. 

Mindennek valószínűleg az az oka, hogy a fehérje hosszabb ideig marad a gyomorban, mivel sokkal tovább tart megemészteni, mint a szénhidrátot vagy a zsírt.

Nem mindegy, hogy mit eszünk Fotó: Thinkstock
Nem mindegy, hogy mit rágcsálunk, Fotó: Thinkstock

Innen talán nem meglepő a folytatás sem, vagyis hogy a fehérjében dús ételek, mint a tej, a joghurt vagy a tojás megakadályozza a túlevést.

A kutatók szerint azok az emberek, akik fehérjében gazdag nassolnivalót vettek magukhoz, mielőtt leültek az asztalhoz, hamarabb jóllaktak, mint azok, akik alacsony fehérjetartalmú ételt vagy semmit nem ettek étkezés előtt.

Vagyis a szüleinknek nem volt igazuk. A nassolás igenis egészséges, ha okosan csináljuk.

Persze fontos megemlíteni, hogy ez nem mindenkire és nem minden szituációban alkalmazható módszer. De tény, hogyha valaki azért nem tud lefogyni, mert tomboló éhséggel küzd, akkor érdemes beépíteni az étrendjébe némi zsírszegény fehérjét a főétkezések között.

Azt pedig, hogy személy szerint nálunk ez működik vagy sem, könnyedén tesztelhetjük. Majszoljunk el egy pohár görög joghurtot, főtt tojást vagy kortyoljunk el egy jó bögre tejet mielőtt leülnénk vacsorázni. Mindenképpen egészségesebb, mintha bepuszilnánk egy kosárnyi fehér kenyeret a főzelék mellé!

(via Women’s Health)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik