Élet-Stílus

Rutin szemvizsgálatnak köszönheti az életét a kétgyermekes anyuka

Michelle Martin második kisbabája születése után kereste fel szemészét. A gyereknevelés és két vállalkozása vezetése közben nagyon hamar elfáradt a szeme.

Világ életemben szemüveges voltam, de a terhességeim alatt kényelmi okokból nem hordtam. Majd miután hazamentem a lányommal, úgy döntöttem, fordítok egy kis időt a saját egészségemre is. Mivel közel tíz éve nem voltam vizsgálaton, felkerestem egy szemészorvost.

– írta Michelle a U.S. News– nak.

Az elhatározás megmentette a kétgyermekes anyuka életét.

Az optikus ugyanis felfedezett egy kis foltot a bal szemében, majd elővigyázatosságból egyből továbbküldte őt a kaliforniai egyetem szemészeti intézetébe.

A kórházban számtalan vizsgálat elvégzése után melanómát találtak a szemén, amely egy ritka, ámde agresszív típusa a szemdaganatoknak.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Amerikában éves szinten 2000 embernek a szemén diagnosztizálnak melanómát, de a betegek többsége egészen addig nem is tudja, hogy baj van, amíg a kór át nem terjed más testrészekre.

Az orvosok nem tudják, hogy pontosan mi okozza a betegséget, de egy biztos, a kór általában halálos kimenetelű.

Michelle-nek szerencséje volt, az orvosok egy különles módszerrel nemcsak az életét, de a látását is meg tudták menteni. Jellemzően ugyanis a szem eltávolításával tudják megakadályozni a betegség továbbterjedését.

Az amerikai nő saját elmondása szerint azért mesélte el történetét az interneten, hogy mások okuljanak belőle.

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mikor voltunk utoljára szemvizsgálaton? Ha a válasz, hogy nagyon régen, akkor vajon mi tart vissza bennünket attól, hogy bejelentkezzünk szemészetre?

– szólt az olvasókhoz az asszony.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik