Híveim a blogban!
Rossz hírrel kell kezdenem, a sertéshús mértéktelen fogyasztása ugyanolyan veszélyes, mint a cigarettázás. Élvezete számtalan betegségnek kórokozója, hiszen mint tudjuk, a hús mértéktelen fogyasztása jelentősen megnöveli a vér purintartalmát (húgysav). Innentől kezdve már nincs megállás, köszvény, csúsz, isiász, hexensusz és egyéb kíméletlen bajok léphetnek fel.
Maga a disznóhús könnyen kezelhető, sokféleképp feldolgozható és elkészíthető, így érthető, hogy a fogyasztása sokáig a legjelentősebb volt a magyarországi táplálkozásban.
Jó hírünk is van: gasztro-esztéták, élettanászok és egyéb kanászok véleménye szerint a mangalica sertés húsa nem tartalmazza az ártalmas koleszterineket …, annyiba is kerül, és akkor még nem beszéltünk a megnövekedett sütési és főzési veszteségről. Szóval, amit nyertünk a réven, azt elvesztjük a vámon. De ha már valaki villongani akar, a felejthetetlen estét a gyomor megterhelése nélkül akarja emlékezetessé tenni, és nem sajnál egy kis plusz időt ráfordítani, akkor kövesse az alant leírtakat.
Savanyított káposztalevelet vastag erétől megtisztítunk, egy pompás karajszeletet forró zsírban pirosra sütünk, a levélre helyezzük, beborítjuk fasírt fűszerezésű darált hússal és végezetül 6-8 karika füstölt kolbásszal. A leveleket ráhajtjuk a rakományra és vékony spárgával összekötözzük, mint egy pakettet. Zsíron hagymát dinsztelünk, paprikázzuk, majd rátesszük a szálas savanyú káposztát, őrölt köménnyel és kaporral ízesítjük, felöntjük hideg vízzel (1 ujjnyira lepje el), és helyezzük az összekötözött káposztaleveleket a tetejére. Fedő alatt 40 perces lassú rotyogtatással pároljuk készre. A káposztaleveleket kivéve az apró káposztát tejfeles habarással dúsítjuk, majd még egyszer összerottyantjuk a levelekkel is. Forrón adjuk asztalra. Kísérője lehet néhány szem főtt krumpli, vagy csak amúgy parasztosan: friss kenyér.
Természetesen a sertéshús élvezetének legnagyobb foka a téli disznóvágások gyöngyszeme: a hurka, kolbász toros. Felülmúlhatatlan élvezet.
Kép: Hurka szentpéterszegi módra
Mély döbbenettel tapasztaltam, hogy a véres hurka paradicsomos sült babbal körítve elengedhetetlen része a hagyományos angol reggelinek. Ennek a kuriózumnak méltó párja – amit a spanyol kollegák követnek el – hevített vaslapon a malacnak fülét, farkát, szája körüli húsos részét és máját elképzelhetetlen mennyiségű erős paprikával pirítják, és hűtött vörösborral fogyasztják.
Nagyon finom.
Azt hiszem, ez az a része a táplálkozásnak, amihez mindenki hozzá tudja tenni a saját tapasztalatait, emlékeztessünk csak arra, ahány ház, annyi brassói aprópecsenye recept.
Jó kutakodást és tartalmas randevúkat kívánva iszom egy hideg sört az egészségetekre!
Kérdéseiteket várva, búcsúzik
Lapaj