Nagyvilág

Ang Szán Szu Csí a leköszönő elnökkel tárgyalt

Még a hadsereg főparancsnokával is futnia kell egy kört. Egyelőre törékenynek látszik a mianmari demokratikus átmenet.

Alig egy hónappal pártja földcsuszamlásszerű győzelme után, a Nobel-békedíjas Ang Szán Szu Csí szerdán találkozott Mianmar leköszönő elnökével, akivel a békés átmenetről tanácskoztak. Az egykori Burmában, melynek demokratizálásáért Szu Csí az 1980-as évek óta harcolt, sokan aggódva tekintenek a jövőbe, mivel a hadseregnek jelenleg is komoly politikai befolyása van. A politikusnő a hadsereg főparancsnokával is találkozik szerdán.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért november 8-án nyerte el a parlamenti helyek többségét, ennek ellenére Szu Csí az alkotmány értelmében nem vezetheti elnökként az országot, mert gyermekei brit állampolgárok.

A leköszönő elnök szóvivője azt mondta: Szu Csí és Thein Szein megbeszélése háromnegyed órán át tartott, témája a hatalomátadás volt, és az emberek aggodalmának csökkentése. A szóvivő szerint a találkozó baráti hangvételű volt, a leköszönő elnök gratulált Szu Csínek, aki köszönetét fejezte ki, hogy a választások tiszták voltak. Az elnöki iroda tájékoztatása szerint egy, az átmenetet segítő csoport felállításáról is megállapodtak.

Szu Csí Nemzeti Ligájának nem lesz könnyű dolga: a parlamenti helyek negyede a hadseregé, amellyel megvétózhatnak bármilyen alkotmánymódosítást, és a fontos védelempolitikai minisztériumok is a katonaság felügyelete alá tartoznak. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik