Élet-Stílus
CáRCEL MODELO DE BOGOTá, BOGOTá, COLOMBIA - 2013/08/10: Exterior Windows of the prison La Modelo Prison of Bogotá, Colombia. Colombian General Attorney's Office is investigating more than 100 cases of alleged disappearances in La Modelo between 1999 and 2001. (Photo by César Mariño García/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

A börtön, ahol az elítélteknek van fegyverük, de az őröknek nincs

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 03. 01. 19:47

A kolumbiai Bogota egyik börtöne, a La Modelo egy igazi fordított világot rejt.

A tizenegyezer elítéltnek otthont adó börtönben nem az őrök, hanem a fogvatartottak a császárok: míg az őröknek nincs fegyverük, az elítéltek könnyen hozzáférnek bármihez, akár egy halom kézigránáthoz is.

A falak közt élők két részre oszlanak – ezek egyike természetesen a kormányt támogatja (ebben a csoportban FARC-katonák is szép számmal találhatók), a másik pedig változást akar. A két terület határán gyakran kerül sor komoly fegyveres konfliktusokra.

A FARC

A magyarul Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői néven emlegetett FARC az ország legrégebbi, legjobban felszerelt katonai gerillaszervezete, mely a hatvanas évek közepén a kommunista párt katonai szárnyaként jött létre, ma pedig az ország területének 35-40 százalékát uralja. Nem riadnak vissza a kokain- és marihuánakereskedelemből történő haszonszerzéstől, emberrablásoktól és zsarolásoktól sem, céljuk pedig értelemszerűen Kolumbia vezetésének átvétele.

A fegyver azonban nem az egyedüli dolog, ami eljut hozzájuk a nagyvilágból. Szabadon használhatnak például mobiltelefonokat, így szabadon folytathatják az évek óta folyó illegális üzleteiket, mint a drogcsempészés, emberrablás, vagy épp  a zsarolás.

CáRCEL MODELO DE BOGOTá, BOGOTá, COLOMBIA - 2013/08/10: Exterior Windows of the prison La Modelo Prison of Bogotá, Colombia. Colombian General Attorney's Office is investigating more than 100 cases of alleged disappearances in La Modelo between 1999 and 2001. (Photo by César Mariño García/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Mindkét szárnyban vannak éttermek, melyeket többnyire az elítéltek vezetnek (természetesen a bandáknak védelmi pénzt fizetve), de a FARC-nak is van saját helye, ahol a gerillaszervezet emberei ingyen ehetnek.

“Mi csak a falakat őrizzük, semmi több.”

Az ezredforduló óta a börtön több leszámolásnak és nagy bűncselekménynek adott otthont. 2000 áprilisában 25 elítélt halt meg egy verekedésben, aminek hatására a kolumbiai kormány megpróbálta visszaállítani a szigorú rendet: egy időre bezáratta a boltokat, és komoly biztonsági szolgálatot állított, de ezek nem vezettek eredményre.

2001 júniusában százan szöktek meg a La Modeloból, miután egy FARC-tag egyszerűen egy lyukat robbantott a falba. A szervezet egyik vezetője, Jorge Briceno bejelentette,hogy a hasonló akciók

folytatódni fognak, hogy az összes elfogott elvtársunkat kiszabadíthassuk.

A kolumbiai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője ennek hatására lemondásra kényszerült, a börtönőrök és más dolgozók közül pedig több százat korrupciógyanú miatt eltávolítottak. Három hónap alatt új biztonsági szolgálatot állítottak fel, a boltokat és éttermeket pedig kivétel nélkül bezárták, az elítéltek jó részét pedig más börtönökbe helyezték át.

A kormány amerikai támogatással új, biztonságosabb intézetek építésén dolgozik. A La Modelo viszont nem tisztult meg véglegesen: a fegyverek becsempészése folytatódott, és fény derült a rejtélyesen eltűnt elítéltek helyére is.

A csatornarendszerből legalább száz ember maradványai kerültek elő.

Az OddityCentral nyomán / Fotók: Pacific Press/LightRocket/Getty Images
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.