Élet-Stílus

Rejtélyes füttyszerű hang tartja ébren az embereket egy kisvárosban

Hibás fék, vasúti síneken csikorgó vonatkerék esetleg egy szelepen át kiszökő gáz hangja. Ezekhez szokták hasonlítani azt az éles, és rendkívül erőteljes hangot, amit az elmúlt hetekben éjszakánként lehetett hallani az oregoni Forest Grove városában. A furcsa zaj elég hangos volt ahhoz, hogy több embert is felébresszen álmából, de hiába kezdték el keresni forrását, egyelőre senki tudja, mi lehet az – jelentette a helyi sajtó.

A „szörnyűként” jellemzett magas frekvenciájú hangot nagyon kevesen hallották, és emiatt nehéz pontosan meghatározni, hogy honnan ered – mondta el ABC News-nak a helyi önkormányzat közművekért felelős vezetője. A vasúti síneke kizárták, mert a közelben csak egy alig használt sínpár található. A helyi gázszolgáltató is vizsgálatot indított, miután felmerült, hogy esetleg szivárgó gáz okozza a füttyszerű zajt, de a cég kizárta, hogy a földalatti vezetékekből érkezne a hang.


Szakértők szintén kizárták a faszállító teherautók fékrendszerét, a helyi erdőgazdálkodó gépeit, füstriasztókat és tűzjelzőket. A néha csak pár másodpercig, olykor azonban percekig hallható éles hang egyébként nem most először terrorizálja a kisváros lakóit. A helyi tűzoltóság szóvivőjének elmondása szerint pár évtizede már hallották többen is rejtélyes hangot – írta a Reuters.

A sajtónak nyilatkozó hangmérnökök leginkább azon lepődtek meg, hogy senkinek sem sikerült meghatároznia, honnan érkezik a furcsa zaj. Az ilyen, magas frekvenciás hangok ugyanis nem utaznak messze a kiindulási ponttól, és sokkal jobban meg lehet állapítani, merről érkeznek, mint a látszólag egyszerre mindenhonnan hallható mély hangok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik