Élet-Stílus

A kolbászfánál jobb nevű növényről biztosan nem hallott még

Mindezt még tetézi, hogy az Afrikában őshonos növényre sokszor szalámifaként is hivatkoznak.

A szivarfafélék családjába tartozó kolbászfa (Kigelia africana) rokonaitól távol, a nyugat-afrikai időszakos trópusi esők övében őshonos, de később Afrika más tájai mellett a trónjáról lemondott utolsó magyar uralkodó, IV. Károly száműzetésének helyére, a Portugáliához tartozó atlanti-óceáni szigetre, Madeirára és Indiába is betelepítették.

1280px-Kigelia-Africana-Serengeti

Nevét nem véletlenül kapta: a nem ritkán akár tizenöt-húsz méter magasra is megnövő fa termése tényleg hasonlít egy tisztességes méretű kolbászra, szalámira, vagy épp a hurkára.

MapSausage

A fél-egy méter hosszú, akár tíz kilót is nyomó darabok sajnos nem ehetőek, de különböző népcsoportok gyógyászatában fontos szerepe van.

Kigelia-Fruit

A még zöld termést borogatásként szifiliszre és reumás megbetegedésekre ajánlják, a kérgéből és terméséből készített főzetet gyermekek gyomorfájására, a levelekből készített borogatást pedig hátfájásra.

Zimbabwéban kígyómarás elleni szerként és háziállatok hashajtójaként ismert, de alultáplált gyerekek hízlalására is használják.

1517274574_06052ce4aa_b

Energiadús, nagy mennyiségű lipidet és proteint tartalmazó magjait Kenyában kissé megpirítva sörhöz keverik, de sokszor az érett kolbászok szeleteivel ízesítik, vagy élesztik a tradicionális söreiket.

24090586942_9fe619f432_b

A Zöld-foki Köztársaságban ezzel ellentétben a gyökerekből és gyümölcsből készített keverékkel kenegetik a fiatal lányok melleit, hogy elősegítsék azok növekedését, a Dél-Afrikai Köztársaság részét képező Limpopóban pedig a férfiak használják – pénisznövelőként, mivel a kolbászok alakja vitathatatlanul hasonló.

426182760_3a820bd13b_z

Felhasználása a nyugat-afrikai országokban a legsokrétűbb: az ízlelés helyreállítására, székrekedés ellen, aranyérre, lumbágóra, nőgyógyászati rendellenességekre, vérhasra és hasmenésre is ajánlják.

Leaves_I_IMG_4112

Leveleire a földrész jó részén – az európaiak spenóthoz fűződő viszonyához hasonlóan –  fontos tápanyagforrásként tekintenek, sőt, Fekete-Afrika egyes tájain a szoptató anyák tejük minőségének és mennyiségének növelésére is ezt eszik.

17413112993_e0af295493_z

Az éretlen gyümölcs elfogyasztva mérgező, bőrön és nyelven jelentkező hólyagokat eredményez.

Fotók és információk: American Botanical Council, Thomson Safaries, Wikimedia CommonsBernie Dupont, marsha, Cerlin Ng és Heather & Mike

Ajánlott videó

Olvasói sztorik