Élet-Stílus

Gatyába rázza a külföldi szusit a japán kormány

Megunták, hogy mindenhol gagyit készítenek. Még egy brit tévés szakácsnak is sikerült kiakasztani a nagykövetet.

Besokallt a japán kormány a gagyi szusik miatt – megunták, hogy a nemzeti ételt gyakran igen hervasztó minőségben szolgálják fel a világ minden táján. A japán konyha lejáratását megelőzendő, kormányzati szinten dolgoznak ki képzést és értékelési rendszert a tengerentúli japán éttermek séfjei számára.

Az Egyesült Királyságban például szárnyal a japán éttermek népszerűsége, a YO! Sushi nevű lánc már hatvanöt üzltet nyitott. Mégis, még egy ismert tévés szakácsnak is sikerült elhasalnia: Rick Stein az egyik műsorában a japán nagykövetnek készített szusit, aki nem is próbálta leplezni, hogy elszörnyülködött azon, amit eléraktak, és inkább meghívta Steint Japánba, hogy megtanulhassa, hogyan kell rendesen elkészíteni az ételt.

Persze vannak Londonban Michelin-csillagos japán éttermek is, de a legtöbb helyen, és a szupermarketek polcain csak halvány árnyéka található meg az igazi szusinak.

Márpedig Japán komolyan veszi a nemzeti ételeit, és nem csak az számít, hogy amit az emberek elé tesznek, összességében finomnak mondható-e. A nyers hal miatt nagyon oda kell figyelni a higiéniára, nem szabad túl sokat fogdosni, nem mindegy, hogyan vágják össze és milyen hőmérsékleten tálalják.

Persze a japán kormány sem kötelezheti semmire a külföldi japán éttermek szakácsait, így az új képzési rendszerben történő részvétel is önkéntes lesz, a végén viszont arany-, ezüst- és bronz minősítést kaphatnak a szakácsok, ami a fogyasztók felé is bizonyítja a minőséget. (The Telegraph)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik