Élet-Stílus

Sajt hajtja a francia Alpok egyik erőművét

Ez akár egy buta vicc kezdete is lehetne, de a franciák tényleg megcsinálták.

A tarentaise tehenek tejéből készült Beaufort sajtot az Alpok francia hegyeinek lakói készítik. Egyetlen, hatvan centiméter átmérőjű, húsz centiméter magas, bükkfakeretben formázott darabhoz ötszáz liter tejet használnak fel.

1280px-Albertville_savoie

A készítésekor megjelenő lefölözött savót a tizennyolcezres város, az 1992-es téli olimpiának otthont adó Albertville lakói azonban már évek óta nem semmisítik meg, hanem egy baktérium segítségével biogázzá – metán és szén-dioxid keverékévé – alakítják, amelyet aztán a Valbio nevű energetikai cég októberben megnyílt erőműjébe szállítanak. Ezt egy gépen küldik át, amely évi 2,8 millió kilowattórányi energiát termel. Ez 1500 ember teljes áramszükségletét fedezi.

1280px-Cave_Beaufort_(Savoie)

Nem ez egyébként a világ egyetlen hasonló elven működő erőműve, hiszen az első, tíz évvel ezelőtt elkészített prototípus óta már közel húsz, többek közt kanadai és francia településnek van hasonló energiatermelője. A cég növekedése azonban nem áll meg, így hamarosan Uruguayban, Brazíliában, Ausztráliában és Olaszországban is megkezdhetik térhódításukat a hasonló rendszerek.

Fotók: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik