Élet-Stílus

Mostantól csak jobb lesz: ez az év legdepressziósabb napja

Január harmadik hétfője 2005 óta számít az év legsötétebb napjának. Jó hír, hogy már csak öt hónapot kell várni a legszebbre.

Blue Monday: az angolszász országokban több mint tíz éve hivatkoznak ezzel az elnevezéssel január harmadik hétfőjére. Arra, ami épp ma van. 2005-ben, a Cardiff Egyetem egykori akadémikusa, bizonyos Cliff Arnell állt elő vele, miután egy sor tényezőt figyelembe véve, és egy bonyolult matematikai forma felhasználásával állítólag kiszámolta, erre a napra esik az év legdepressziósabb napja.

Hogy mik voltak ezek a tényezők:

  • Arnell számításba vette, hogy az ünnepek miatti költekezés miatt ilyenkor rendszerint üresebbek a bankszámlák
  • hozzávette a szürke, borongós és hideg (egyszóval szörnyű) januári időjárást
  • a tényt, hogy sokan az ünnepek után határoznak úgy, hogy szakítanak, vagy épp válnak
  • valamint azt is, hogy a hét első napját, a hétfőt sokan utálják amúgy is

A tényezőket számszerűsítette, majd egy bonyolult formulába illesztette. Állítólag a bonyolult számítás után kapta meg január harmadik hétfőjét. Azért állítólag, mert a gyanú szerint Arnell elmélete valójában nem más, mint egy jól sikerült marketingfogás, amit egy bizonyos Sky Travel utazási iroda követett el.

Erre utal, hogy a „blue Monday” létezésére utaló számításról legelőször ez a cég számolt be egy terjedelmes sajtóközleményben. És persze az is, hogy a Cardiff Egyetem határozottan cáfolta, hogy foglalkoztatnának egy Cliff Arnell nevű akadémikust. Elismerte, hogy dolgozott náluk ilyen nevű részmunkaidős oktató, de hangsúlyozták, hogy már jóval a sajtóközlemény megjelenése előtt elküldték őt állásából.

Arnell egyébként állítása szerint a legszebb, legboldogabb napot is kiszámolta a formulával: ez szerinte június közepére (21-24-ig) esik. Ez pedig már csak alig valamivel több, mint öt hónap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik