Élet-Stílus

Lehet, hogy a boldogság egy génen múlik, ami nemzetiségenként változik

Várnai kutatók szerint nemzetiségfüggő is lehet, hogy el vagyunk-e látva a génnel, ami örömtelibbé teszi az életünket.

A FAAH-gén egy olyan proteint termel, ami befolyásolja az öröm- és fájdalomérzetünket. Az ilyen génnel rendelkezők – anyagi és egészségi állapottól függetlenül – vidámabbak.

A britek 23 százaléka és a svédek 26,3 százaléka rendelkezik a génnel, mások azonban nem ilyen szerencsések: Hong Kong, Irak és Jordánia például sereghajtó a boldogsággén-listán. Hogy a magyarok hol állnak, nem derült ki (legfeljebb sejthető).

A kutatás eredménye azt is megmagyarázná, miért magas a boldog emberek száma Ghánában, Mexikóban vagy Kolumbiában, amelyek a legszegényebb országok közé sorolhatóak. Dél-Európában viszont meglepően alacsony számokat találunk: az olaszok mindössze 12 százaléka rendelkezik a génnel.

A Várnai Egyetem professzora, Michael Minkov szerint azonban azoknak sem kell elkeseredniük, akik a lista alján állnak – nemcsak a genetika határozhatja meg a boldogságot, hanem egyértelműbb tényezők, mint a klíma és a politikai helyzet is.

Kiderült továbbá, hogy a boldogság igenis pénzért vehető. A legfrissebb kutatások szerint a tárgyak birtoklása tartósabb örömérzetet ad, mint a minket érő tapasztalatok. Az utóbbiak által keltett érzelmek idővel elmúlnak, egy tárgyra nézve viszont utólag is elfoghat ugyanaz az öröm, mint a megvásárlásakor.

(DailyMail)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik