Élet-Stílus

Terhességnek hitték a rákját – most az életéért küzd

Hiába bizonygatta, hogy nem lehet terhes, csak nem vizsgálták meg. Hónapokkal később derült csak ki a tévedés.

„Napra pontosan egy évvel ezelőtt négyes stádiumú méhnyakrákkal diagnosztizálták. Eddig nem beszéltem róla nyíltan a közösségi médiában, mert nem volt hozzá kedvem. Most mégis úgy érzem, muszáj”

– kezdte Facebook-bejegyzését a liverpooli Jessica Dempsey, aki egy évvel a diagnózisa után most azért fordult a nyilvánossághoz, hogy felhívhassa a figyelmet a szűrés fontosságára. És, hogy nem mellesleg arra buzdítsa azokat, akikhez eljut az írás, hogy adjanak vért. Szerinte ugyanis ez, a hozzá hasonló betegek túlélésének a kulcsa lehet.

A year ago today I was diagnosed with stage 4 cervical cancer. Until now I have not shared it on social media and have…

Posted by Jessica Dempsey on Thursday, January 7, 2016

„2014 volt. Közeledett az év vége, amit én rettenetes fájdalmak közt töltöttem. Kétszer is orvoshoz mentem a tünetekkel, de mindkétszer antibiotikummal küldtek haza. Az orvosok ugyanis biztosak voltak benne, hogy a fájdalom hátterében valamilyen gyulladás áll.”

Jessica ezekután felkeresett két, járó betegeket ellátó klinikát is, de ott is csak antibiotikumot és fájdalomcsillapítókat kapott.

„Tudtam, hogy valami nincs rendben, ugyanakkor bíztam az orvosokban. Hiszen orvosok, tudják, miről beszélnek”

– írta a lány, majd elárulta, a következő orvosi vizsgálat során az orvosok meg voltak róla győződve, hogy a fájdalmakat az okozza, hogy várandós. Hiába bizonygatta az ellenkezőjét, nem hittek neki.

„Nem tudom, miért nem voltam erélyesebb, pedig gyors választ szerettem volna és akkor már olyan erős volt a fájdalom, hogy a kórház padlóján estem össze.”

Egy újabb orvos új gyulladáscsökkentőket írt fel és erősebb fájdalomcsillapítót, de Jessica tünetei csak nem javultak. Mint írja, a hátfájás nem múlt és nem csillapodott az erős vérzése sem, mégis, szép lassan kezdett hozzászokni , hogy élete minden napján fájdalomcsillapítót kell majd szednie.

„A karácsonyt és a szilvesztert is otthon, fájdalmak között töltöttem. Végül anyám elvitt a saját orvosához, aki egyetlenegyszer vizsgált meg, majd beutalt a kórházba, ahol nem sokkal később kiderült, méhnyakrákom van. Onnantól kezdve kismillió tesztet végeztek rajtam: MRI, ECG, CAT, P.E.T, miközben az orvosom meggyőzött arról, hogy azonnal kezdjük meg a kezelésemet. Így viszont esélyem sincs, hogy ha meggyógyulok gyermekem lehessen.”

Jessica a diagnózist követően öt héten keresztül kapott sugárterápiát és kemoterápiát is hetente egyszer. Később hét vérátömlesztést kapott és újabb hat környi kemoterápiát, amitől kihullott a haja. A daganat azonban mindezek ellenére sem tűnt el.

„Nem azért írom le mindezt, hogy sajnáljatok, vagy adományozzatok a gyógykezelésemre. Hanem azért, hogy figyeljétek a testeteket és a furcsa tüneteket, és ha orvoshoz mentek vele, ne hagyjátok meggyőzni magatokat arról, hogy ez semmiség. Igenis, kérjétek a vizsgálatot és a szűrést.”

Mióta csak közzétette, Jessica posztját több ezren osztották meg a Facebookon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik