Élet-Stílus

Meghalt az anyuka, mert túl fiatal volt a rákszűréshez

anyuka(650x433).jpg (Array)
anyuka(650x433).jpg (Array)

Az egygyermekes nőn csak akkor végezték el a sorsdöntő vizsgálatot, mikor már késő volt.

Mire kiderült, hogy a tüneteit méhnyakrák okozza, a betegség már szétterjedt a 24 éves édesanya szervezetében. Pedig húga elmondása szerint Rachel Sarjantson a diagnózist megelőzően többször is járt orvosnál, és minden alkalommal arra kérte az orvost, hogy legalább a tüneteire tekintettel végezzék el a rákszűrést, aminek Nagy-Britanniában 25 év az alsó korhatára.

„Túl fiatalnak tartották a vizsgálathoz, és egyáltalán ahhoz, hogy valami komoly baja legyen. Mikor végre megcsinálták a rákszűrést, már szinte mindegy volt: a rák már ott volt szinte minden szervében” – idézi a Daily Mail című brit lap Rachel édesanyját, Lisa Richet. „Nem kellett volna meghalnia. Ez az egész egy egyszerű vizsgálattal elkerülhető lett volna” – teszi hozzá.


Kép forrása: Daily Mail 

Rachelt tavaly nyáron diagnosztizálták előrehaladott méhnyakrákkal. „Néhány héttel a diagnózis után megoperálták: az orvosok eltávolították a méhét, és sugárterápiával kezelték Rachelt” – emlékszik vissza az anya, aki szerint a terápiát követően az orvosok még bíztak lánya gyógyulásában. „Áprilisban aztán újra megjelentek a már jól ismert tünetek. Azonnal kórházba mentünk, ahol kiderült, a betegség visszatért.”

Az orvosok Rachelt kemoterápiával szerették volna kezelni, csakhogy a nő szervezete túlságosan legyengült. Június 30-án kórházba került, és bár minden erejével küzdött, augusztus 12-én meghalt. „Idén lett volna az esküvője, de a betegség miatt le kellett mondania. Az utolsó pillanatig igyekezett pozitív maradni, és elhinni, hogy meggyógyulhat. Még egy listát is készített azokról a dolgokról, amit a gyógyulása után meg akart tenni…Sajnos nem maradt rá ideje” – mondja Lisa, aki családjával most azért küzd, hogy a rákszűrés alsó korhatárát lejjebb szállítsák Nagy-Britanniában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik