Élet-Stílus

Így tárold a borodat otthon

Egy igazán jó bor büszke tulajdonosa lettél. Különleges alkalomra tartogatod. Ugye nem teszed tönkre tárolás közben?  

Nem kell komplett borospincével rendelkezned ahhoz, hogy az otthon tartott boraidat megóvd. Íme néhány egyszerű tanács, hogy az évek múltán felbontott palackokban ne romlott bort találj!

Fektesd el a palackokat!

Ha állítva tartod a palackot, a dugó ki fog száradni. Összemegy és átengedi a levegőt. A bor pedig ihatatlan lesz.

wine-rack
Fillérekből is lehet tökéletes borospolcod! Forrás: pixabay.com

Óvd a napfénytől!

Látható helyre inkább csak az üres palackokat tedd ki. Amiben még van, hiába szép, tedd takarásba! A napfény roncsolja a bor alkotóelemeit.

dark-bottles
forrás: pixabay.com

Tedd a lakás leghűvösebb helyére!

Akárhol is legyen az. Sufni, kamra, szekrény, zoknisfiók, kazánház, ha nincs benne semmi büdös, akkor jó helye lesz ott a bornak. A konyha pont a meleg miatt a legrosszabb helyek egyike. A szekrény teteje szintén. A hőmérséklet egyébként azt határozza meg, hogy a bor milyen gyorsan változik. Meleg helyen akár 1-2 hónap alatt el is öregedhet.

Próbáld kiküszöbölni a hőingást!

Ha a palack tartalma felmelegszik, a bor és a dugó közti kis levegőmennyiség kitágul. A nyomás megnövekszik, és elkezd kiszökni a levegő. Amikor lehűl és összehúzódik, a képződő vákuum a külvilágból beszív egy kis levegőt. Minél többször történik ez meg, annál több levegővel találkozik a bor. Ez pedig nem tesz jót neki, eloxidálódik.

Néha ellenőrizd!

Párásabb helyiségekben a kapszula és a dugó közti kis rés bepenészedhet. Ha csak kicsit lett penészes, semmi baj, de azért vigyázz, hogy ne egye meg a penész a dugót!
Hosszabb távon érdemes minden borból legalább 3 palackot eltenni, és időről időre felbontani egyet. Ez most lehet, hogy viccesen hangzik. Az viszont nem túl mókás, ha 10 év után szembesülsz három teljesen elvénült palackkal, és a ténnyel, hogy 4 évvel ezelőtt fenséges élményt adtak volna, most viszont már ihatatlanok.

Girl_with_a_glass_of_wine
forrás: wikipedia

A legfontosabb

A bort nem az örökkévalóságnak tartogatjuk. A legjobb, legtartósabb borok sem élnek tovább 15-20 évnél. (Magyar borokról beszélünk.) Ne várj a Tökéletes, Nagy-Nagy-Naaaagy formátumú alkalomra! Találj okot rá, és bontsd fel a boraidat belátható időn belül!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik