Élet-Stílus

Lehet, hogy még sincs víz a Marson

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 21. 19:56

Nem folyékony víztől, hanem elpárolgó szárazjégtől származnak a Marson megfigyelt barázdák – állítja két francia tudós.

Szeptember végén a NASA bombaként robbantotta a hírt: sikerült bizonyítani, hogy a Marson folyékony, sós víz van. Ezt a bolygó felszínén időszakosan megjelenő sötét sávokból sejtették már korábban is. Ezek az úgynevezett sötét lejtősávok: több területen is megjelennek a meleg évszakban, amikor a hőmérséklet akár a fagypontot is átlépheti, majd a hideg beálltával halványulnak.

A víz pedig akár életet is jelenthet, de legalábbis nagyban megkönnyítené a vörös bolygóra majdan küldendő emberek dolgát.

Szén-dioxid

Most viszont Cedric Pilorget és Francois Forget, a CNRS francia kutatóközpont munkatársai a Nature Geoscience című brit szaklapban mutatták be cáfolatukat. Szerintük a sötét lejtősávokat nem víz, hanem szárazjég okozza. Fagyott szén-dioxidról van szó, ez a gáz a Mars légkörének legfőbb összetevője.

Megcsúszik a talaj

Pilorget és Foreget szerint a Mars hasonló évszakokat él meg, mint a Föld. Ha a vörös bolygón hidegebb van, a levegőben lévő szén-dioxid megfagy, és szárazjég formájában leülepszik a talajon. Ekkor vastag, átlátszó lemezek képződhetnek. Amint a hőmérséklet emelkedni kezd, a szárazjeget elpárologtatja a Nap. Szublimál, azaz szilárdból rögtön gáz halmazállapotúvá válik, „kihagyja” a folyékony állapotot.

Víz a Marson (NASA)

A szárazjéglemezek alatti porózus, fagyott szén-dioxiddal telített talajban jelentős nyomás alakul ki, amely időnként kitörést idéz elő a stabilitását vesztett felszín alól, a rajta lévő úgynevezett regolit – a felszín fizikai aprózódása, kémiai mállása és egyéb jelenségek hatására képződött törmelékes anyag – lezúdul a lejtőkön.

Ilyen módon a barázdák víz nélkül is kialakulhattak – írják a kutatók, akiknek elméletét szimulációs mérések is alátámasztják. Dundas rámutat arra, hogy a Mars olyan területein is láthatóak hasadékok, ahol valószerűtlen a szárazjégmodell, ez azonban nem zárja ki az elmélet helyességét. A kutatások szerint ugyanolyan felszíni képződmények különböző folyamatok hatására is kialakulhatnak.

A felszínen megfigyelhető „lefolyásokhoz” több ezer köbméter vízre lenne szükség – magyarázza Colin Dundas, az amerikai földrajztudományi hatóság, a U.S. Geological Survey munkatársa a tanulmányt kísérő elemzésében. A Marson lévő barázdák legfeljebb egymillió évesek, ami geológiai szempontból nagyon fiatalnak számít. A bolygó klímája ekkor még túl hideg volt ahhoz, hogy ilyen nagy mennyiségű víz megjelenhessen a felszínén – a barázdák keletkezése ezért rejtély.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.