Élet-Stílus

Felfüggesztettek egy illinois-i tanárnőt, mert kiállt a muzulmánok mellett

A muszlimok és a keresztények ugyanabban az Istenben hisznek – írta a Facebookon a professzor. Az iskola vezetésénél kivágta ezzel a biztosítékot.

Felfüggesztettek egy professzort az állásából egy illinois-i evangélikus főiskolán, mert a Facebookon az írta: a muszlimok és a keresztények ugyanabban az Istenben hisznek. Dr. Larycia Hawkins, aki politikatudományt oktat, Ferenc pápára hivatkozva tette kijelentését. Hozzátette: kiáll muzulmán szomszédja mellett, mert ugyanabból az agyagból gyúrta őket a Teremtő. Szolidaritása jeléül hidzsábot is húzott.

Csakhogy az iskola vezetése szerint az a nézet, hogy a muzulmánok és a keresztények ugyanazon Istenben hisznek, szembemegy az intézmény álláspontjával. Hozzátették ugyanakkor, hogy a felfüggesztésnek nincs köze sem Hawkins bőrszínéhez, sem ahhoz, hogy úgy döntött, hidzsábot visel az advent idején.

A professzor mellett kiállt a diákok egy része, levelet írtak az iskolavezetésnek, hogy vonják vissza a tanárnő felfüggesztését. Michael Sadgrove anglikán lelkész az Independentnek azt mondta: meglepte a főiskola döntése, szerinte a keresztények és muszlimok nyilvánvalóan ugyanabban az Istenben hisznek. „Minden vallástudós egyetért abban, hogy a három nagy vallás – a kereszténység, a judaizmus és az iszlám – azonos gyökerekkel bír” – mondta.

Hawkins a felfüggesztés ellenére is kitart álláspontja mellett. Azt mondta: ő Krisztus szeretetét hirdeti azokban az időkben, amikor a muszlimokat marginalizálják. „Jézus arra szólít engem, hogy szeressem minden szomszédom” – közölte a professzor, hozzátéve, hogy a hangos muszlimellenes kijelentésekben nem minden amerikai keresztény osztozik. Egyébként az iszlám Isten egyik legnagyobb prófétájának tartja Jézust és éppúgy tiszteli, mint Mohamedet. (Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik