Élet-Stílus
Larycia Hawkins, a Christian who is wearing a hijab over Advent in solidarity with Muslims, attends service at St. Martin Episcopal Church in Chicago on Sunday, Dec. 13, 2015. (Stacey Wescott/Chicago Tribune/TNS)

Felfüggesztettek egy illinois-i tanárnőt, mert kiállt a muzulmánok mellett

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 12. 18. 16:31

A muszlimok és a keresztények ugyanabban az Istenben hisznek – írta a Facebookon a professzor. Az iskola vezetésénél kivágta ezzel a biztosítékot.

Felfüggesztettek egy professzort az állásából egy illinois-i evangélikus főiskolán, mert a Facebookon az írta: a muszlimok és a keresztények ugyanabban az Istenben hisznek. Dr. Larycia Hawkins, aki politikatudományt oktat, Ferenc pápára hivatkozva tette kijelentését. Hozzátette: kiáll muzulmán szomszédja mellett, mert ugyanabból az agyagból gyúrta őket a Teremtő. Szolidaritása jeléül hidzsábot is húzott.

Csakhogy az iskola vezetése szerint az a nézet, hogy a muzulmánok és a keresztények ugyanazon Istenben hisznek, szembemegy az intézmény álláspontjával. Hozzátették ugyanakkor, hogy a felfüggesztésnek nincs köze sem Hawkins bőrszínéhez, sem ahhoz, hogy úgy döntött, hidzsábot visel az advent idején.

A professzor mellett kiállt a diákok egy része, levelet írtak az iskolavezetésnek, hogy vonják vissza a tanárnő felfüggesztését. Michael Sadgrove anglikán lelkész az Independentnek azt mondta: meglepte a főiskola döntése, szerinte a keresztények és muszlimok nyilvánvalóan ugyanabban az Istenben hisznek. „Minden vallástudós egyetért abban, hogy a három nagy vallás – a kereszténység, a judaizmus és az iszlám – azonos gyökerekkel bír” – mondta.

Hawkins a felfüggesztés ellenére is kitart álláspontja mellett. Azt mondta: ő Krisztus szeretetét hirdeti azokban az időkben, amikor a muszlimokat marginalizálják. „Jézus arra szólít engem, hogy szeressem minden szomszédom” – közölte a professzor, hozzátéve, hogy a hangos muszlimellenes kijelentésekben nem minden amerikai keresztény osztozik. Egyébként az iszlám Isten egyik legnagyobb prófétájának tartja Jézust és éppúgy tiszteli, mint Mohamedet. (Independent)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.