Élet-Stílus

“Látta-e már Budapestet télen?” – gyönyörű film a téli fővárosról

A Dáloky János által éppen hetvenöt évvel ezelőtt készített snittfilmen megelevenedik a téli főváros. Szép életképek, esti neonfények, éjszaka, hó.

A Vincze Ottó “dermesztő zenéjével” készített “jazz-fantázia a hóban” a fővárosban élők mindennapjait örökíti meg, sokszor kevéssé fontos részleteket is megmutatva, de az egész film csak ezekkel a jelenetekkel együtt válik hitelessé, és kicsit talán úgy érezzük, mintha mi is az operatőr, Kerti Lajos mellett sétáltunk volna.

Zajlik a jég a régi Erzsébet hídnál

Tujázó fiú a Horthy Miklós (ma Móricz Zsigmond) körtér és a Berlini (ma Nyugati) tér közt közlekedő 66-os villamos hátsó ütközőjén

Eltávolítják a havat a sínekről a Nagykörúton

Érkeznek a friss kenyerek

És persze a sör!

A Központi Tejcsarnok egyik üzlete a Belvárosban

A Ford budapesti autószalonja

Kálvin tér, melynek közepén még a Danubius-kút foglal helyet. A világháborús pusztítások nem kímélték, csak egyik főalakja, Száva élte túl a harcokat, amely azóta is a Kálvin tér 9. belső udvarán látható. A kutat újrafaragták, és 1958-ban a mai Erzsébet téren helyezték el.

Neonfényes Budapest

A Blaha Lujza tér sarkán

A Híradó Filmszínház (Erzsébet körút 13.)

A mai Mai Manó Ház aljában működött Arizona Mulatóban (Nagymező utca 20.) a zenekar hangszerei is megértek egy misét:

196qda2a56f1pgif

Jó mulatást kíván az Arizona!

A fenti, kisebb részletek felhasználásával készített animációk a szerző munkái, a cikk nagy képe pedig a Fortepanról származik, Saly Noémi adományaként vált a gyűjtemény részévé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik