Élet-Stílus

Agyonlőtték a fiát pár éve, most kifújolták a parlamentben

muszlim nő (Array)
muszlim nő (Array)
Lelőtt fia emlékére hord a nő fejkendőt, akit így is kifújoltak a muszlimellenes hangadók egy vitaesten. A beszélgetést ráadásul a francia parlamentben tartották.

Franciaországban most nem jó muszlimnak lenni – bizonyítja az Independent cikke. A lap arról számolt be, hogy a francia parlamentben kifütyülték Latifa Ibn Ziatent, azt a nőt, akinek fiát egy merénylő 2012-ben megölte. Egy jelenlévő szerint eleve olyan volt a nyilvános vita hangulata, mintha a szélsőjobbos Nemzeti Front gyűlésén lettek volna.

2012-ben Mohamed Merah több célzott támadást hajtott végre Dél-Franciaországban. Zsidókra és katonákra is rátámadt Toulouse-ban és Montaubanban. Az egyik áldozat is muszlim volt, épp Ziaten 30 éves, ejtőernyősként szolgáló katona fia.

A fiát vesztett anyát egy szekularizációról, azaz állam és egyház szétválasztásának ügyéről szóló beszélgetésre hívták meg. A nő fejkendőt viselt, ezért kapta a füttyöt, holott ő maga alapított egy egyesületet a köztársaság és a szekularizmus védelmében korábban.

Egy joghallgató is jelen volt, ő számolt be róla, hogy egy barátja megvédte a nő viseletét, mire elküldték a fundamentalista országok valamelyikébe. A durva, hogy zömmel szocialisták vettek részt a gyűlésen. Yvette Roudy korábbi nőügyi miniszter megerősítette a Buzzfeed Newsnak a történteket, és hozzátette, figyelmeztette Ziatent, hogy nem jó ötlet fejkendőben mutatkozni.

Miután Jean Galvany szocialista képviselő a pódiumon is megvédte Ziaten kendőjét, a két bekiabáló távozott. Később ki is írta a Facebookjára, hogy igaz szocialisták nem kurjongattak volna így. Maga Ziaten is elmagyarázta, hogy azért viseli a kendőt, hogy ezzel emléket állítson a fiának, és amúgy sem hágott át semmilyen jogszabályt viseletével.

És valóban, az arcot eltakaró nikáb viselése tilos csak, míg bármilyen fejfedő viselése csak a közalkalmazottaknak tilos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik