Élet-Stílus

„A félelem velünk van, attól a pillanattól fogva, hogy megszülettünk”

Képek egy országból, ahol a nők arra vágynak, hogy átfújjon a hajukon a nyári szél.

Kendőzetlen szabadság. Apró dolognak tűnik, de a nyári hőség, és főleg a szimbolikus jelentése miatt, a hidzsáb súlyos terhet jelenthet egy muszlim nőnek. A kötelező fejkendőviselés nem más, mint egy megkülönböztető jelzés. Világosan kifejezi, hogy a nők alacsonyabb rendű élőlények, s boldogulásuk egyetlen kulcsa, ha szót fogadnak férfiaknak. Apának, férjnek, bátynak, öcsnek, sógornak, meg persze a saját vallási rendőrséggel rendelkező egyháznak. Mert a hidzsáb állandó viselése nem csupán ajánlás, hanem törvény a fundamentalista államban.

A hidzsáb, vagyis a nő haját eltakaró kendő viselésének megtagadása Isten ellen elkövetett bűnnek számít, ahogy az engedelmesség megtagadása is. Iránban például a negyven fokot meghaladó nyári hőségben is lépten-nyomon figyelmezteti trehányságuk esetleges következményeire a kendőiket „túl lazán” viselő nőket a vallási rendőrség. Merthogy letartóztatás is lehet az ügyből, és csak a rendőr jóindulatán múlik, hogy lesz-e.

Annak ellenére, hogy Irán tavaly megválasztott új elnökében, Hassan Rouhani-ban mindenki a változások emberét látta. Az internet cenzúrájának megszüntetése mellett a vallásos öltözködési szabályok lazítását, például a hijab viselés önkéntessé tételét meg is ígérte, de sok változás eddig nem történt, s egyelőre lehetetlennek tűnik enyhíteni az egyház szigorát.

A kendőzetlen szabadság még nagyon várat magára. Erre szeretné felhívni a figyelmet egy Londonban élő iráni újságírónő, Masih Alinejad. My Stealthy Freedom (avagy az Én Titkos Szabadságom) néven létrehozott egy csoportot a Facebookon, ahol az iráni nők fotókat és üzeneteket oszthatnak meg a világgal, a kendőmentesen szabad, ritka pillanataikról.

Masih Alinejad

„Az én Titkos Szabadságom, amikor Teherán utcáin vezetem az autómat, és szél csiklandozza az arcom, és belekap a hajamba” – írta az oldalon megjelent első fotó alá Masih Alinejad. Mindez két hete történt, azóta nők ezrei tették közzé a titkos pillanataikat megörökítő fotóikat, maga az oldal pedig 315 ezer rajongónál tart.

„Néhány perce fedeztem fel ezt a fajta szabadságot először a hazámban, 33 év után. Akkor is nő maradok, ha eltakartok kendőkkel meg csadorokkal. Mit tesztek majd a szemeimmel? Tele vannak élettel, és szerelemmel.”

„Nem egyszerű úgy élni, hogy szajhának hívhatnak, ha nem viselsz hidzsábot. Sőt akár meg is verhetnek, és be is zárhatnak érte.”

A fotók túlnyomó többségén nem látszik egy fontos aspektus. Jelentős részüket férfiak: barátok, testvérek, férjek, apák készítették. A női nem vallási korlátok közé szorításával korántsem csak az érintetteknek van problémájuk.

„Ha egy apa, egy férj a te oldaladon áll, és támogat, nem kényszeríthetnek rád semmit, amit nem akarsz.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik