Élet-Stílus

Az öt legrasszistább dolog a Star Wars univerzumából

Pintér Máté
Pintér Máté

2015. 12. 08. 16:00

A Star Wars univerzuma a zsarnokság elleni küzdelem eposza, azonban bármennyire is lélekemelő a lázadók küzdelme, azért akad itt rasszizmus is.

A Star Wars jelenkorunk egyik legeredetibb meséje, amely milliókat nyűgöz le világszerte. A filmek emberközeli szereplői nem mennek az epikus hangvétel rovására, sőt, a széria zsarnokságellenes kiáltványnak is elmenne. A mai napig gyermekek ezrei tanulják meg a jó és a rossz közti különbséget, azonban a messzi-messzi galaxis közel sem olyan fekete-fehér hely, mint amilyennek elsőre tűnik – és nem a jó értelemben.

Jabba, a hutt

LucasArts

Jabba a galaxis egyik legfőbb gengszterfőnökeként irányítja a Star Wars alvilágát. Van elegendő hatalma ahhoz, hogy Han Solo kiadatását leboltolja a Birodalommal, ahhoz viszont már nincs, hogy ne a koszvadt-sivatagos Tatooine-ról kormányozza saját kis szervezett bűnözői hálózatát. Azonban a figurája hiába egy gusztustalan űrkukac, azt is be kell látnunk, hogy kétféle sztereotípiát is magában rejt egyszerre. Egyik oldalról egy szűklátókörű filmes klisével van dolgunk, tudniillik ő a pocakos olasz maffiavezér (oké, nyilván nem olaszul beszél, de nem is a galaktikus standardon akarja megértetni magát), aki a gengszterfilmek akármelyikéből inkább a nyálkás bőre, mint a testalkata miatt lógna ki. Másrészt pedig teljesen beleillik az osztályharc-elméletbe, mint a kizsákmányoló, tehát kövér arisztokrata, aki leginkább csak a saját szemétdombján kakas. Hé, George Lucas, nem minden kövér bűnöző és/vagy kizsákmányoló ám!

A további négy darab két lábon járó sztereotípia a Roboraptor cikkében olvasható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

SAN FRANCISCO, CA - FEBRUARY 07: DJ Avicii performs onstage during Rolling Stone Live SF with Talent Resources on February 7, 2016 in San Francisco, California.   Rich Polk/Getty Images for Rolling Stone/AFP

Meghalt Avicii

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.