Élet-Stílus

Így csodálkozott rá a világra a 44 év után szabadult rab

Otis Johnson azt hitte, mindenki CIA-ügynök lett, amikor meglátta az emberek füléből kiálló vezetékeket.

Erősen rácsodálkozott a világra a 69 éves Otis Johnson, aki az elmúlt 44 évet börtönben töltötte. A férfi egy rendőr elleni gyilkossági kísérlet miatt ült az Egyesült Államokban. Az al-Dzsazíra készített vele interjút.

Először kicsit nehéz volt visszatérni a társadalomba, mert nagyon megváltoztak a dolgok – mondta Johnson. Szabadulása után a New York-i Times Square-re ment, ahol rácsodálkozott az újdonságokra. „Azt láttam, hogy mindenki, vagy legalábbis az emberek többsége magában beszél. Aztán megnéztem jobban, és láttam, hogy van valami a fülükben” – mondta, hozzátéve, hogy azt gondolta, mindenkiből titkosügynök lett. Az is feltűnt Johnsonnak, hogy sokan a lábuk elé sem néznek, úgy nyomkodják a telefonjukat. Ez lenyűgözte, ahogy az is, hogy a bedobós telefonokat már senki nem használja.

Mindig mást eszik, mókásnak tartja az újfajta ételeket, a színes üdítőket. „Annyi mindent lehet enni, nehéz választani, hogy mire vágysz igazán” – mondta. Lekváros mogyoróvajat például sosem látott a börtönben, sem előtte, de van olyan termék is, amit már jól ismer a hatvanas évekből és rácsodálkozik, hogy még létezik.

A szabadult rab azt mondta: jó újra a társadalomban lenni, élvezi a napsütést, nézi az embereket. A börtönévek alatt megszakadt a kapcsolata a családjával, magára maradt, szabadulása után nem volt kihez szólnia. Most, ha nincs mit csinálnia, kiül a parkba és meditál. Egyáltalán nem dühös, nem hiszi, hogy a társadalom bármivel tartozna neki, csak a jövő érdekli.

Johnson egyébként mindössze egy személyi igazolványt, papírokat, két buszjegyet és negyven dollárt kapott szabadulásakor. Egy nonprofit szervezet vette gondozásába, amely volt rabokkal foglalkozik. Szeretne nyitni egy menedékhelyet bántalmazott nőknek, bár tudja, hogy ez már nagyjából lehetetlen, az anyagi helyzetét figyelembe véve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik