Élet-Stílus

Régóta kutyát szeretne? Akkor vasárnap irány az Illatos út!

Az Állategészségügyi Szolgálat ebtelepén ismét teltház van: 120 gazdátlan, sorsára hagyott négylábú várja, hogy szerető gazdira találjon.

Közel háromezer kutya. Csak Budapestről (!) évente legalább ennyi négylábú kerül be a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálatának telepére – az Illatos útra. Már önmagában a szám is elborzasztó, hát még, ha azt is hozzá vesszük, hogy a bekerülő kutyák jelentős részét a saját gazdája adja le. Vagy azért, mert a kutya feleslegesség vált, vagy, mert öreg, vagy, mert beteg… Az okok, vagy nevezzük őket inkább kifogásoknak, sokfélék.

Ahogy az a 24.hu egy korábbi riportjából is kiderül, a telepen mindössze 94 férőhely áll a kutyák rendelkezésére, ami tovább nehezíti a folyamatosan helyhiánnyal küzdő telep gondjait. Ráadásul az utóbbi hetekben folyamatosan nőtt a bekerül kutyák száma, miközben az örökbeadottaké egyre csökkent. Így lehet, hogy most, november elején a telepen már 120 gazdátlan, sorsára hagyott állat vár: egy jobb életre, egy törődő gazdira, egy családra, ahol a kutyának is jut a szeretetből.

Kép forrása: Facebook / Vigyél Haza Alapítvány
Kép forrása: Facebook / Vigyél Haza Alapítvány

A Vigyél Haza Alapítvány már hét éve dolgozik azon, hogy javítsa az Illatos útra bekerült árva kutyák életkörülményeit és örökbefogadási esélyeit – munkájuk során több mint 600 állatot segítettek már szerető gazdához. Most, az Állategészségügyi Szolgálattal együttműködve, az Alapítvány örökbefogadó napot szervez, hogy minél több kutyának adhasson második esélyt és tehermentesítse az ebtelepet.

Az örökbefogadó nap előtt:

  • –         az alapítvány önkéntes kutyakozmetikusa valamennyi, erre rászoruló kutyát megszépítenek: ápolják, nyírják és fésülik őket
  • –         valamennyi kutyáról igényes fotót készítenek, melyeket elérhetővé tesznek az Alapítvány Facebook-oldalán
  • –         a kutyusokhoz az alapítvány – támogatója jóvoltából – névre szóló bilétát, minőségi nyakörvet és pórázt is ad ajándékba.

És ez még nem minden.

Az örökbefogadó napon, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes „fuvarosai” Budapest belterületén belül, kívánságra, ingyenesen HÁZHOZ VISZIK az örökbefogadott kutyákat, új gazdáikkal együtt. Az akció megkönnyíti az új gazdik első közös utazását is, hiszen gyakran nem egyszerű egy – még ismeretlen – állatot tömegközlekedési eszközön hazaszállítani.

Kép forrása: Facebook / Vigyél Haza Alapítvány
Kép forrása: Facebook / Vigyél Haza Alapítvány

Emellett az Alapítvány erre a napra kiterjeszti egyedülálló, Születésszabályozási Programját, aminek keretében átvállalja az ivartalanítás költségét valamennyi, az Illatos útról, magánszemély által örökbefogadott kutya után.

Az új gazdik a kutyusokat oltva, féregtelenítve, mikrocsippel, egészségesen fogadhatják örökbe, mindössze 5000 forint térítési díj ellenében.

Kíváncsi az örökbefogadható kutyusokra, ide kattintva megnézheti őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik