A világ leghíresebb fekete sörét 256 éve gyártó cége, az ír Guinness bejelentette, hogy 2016 végétől vegán lesz, azaz nem alkalmaz állati eredetű összetevőket.
Majdnem minden sör – így mostanáig a Guinness is – tartalmaz kis mennyiségű halhólyagból kinyert halenyvet. Ez arra kell, hogy a szűrés alatt a fel nem oldódó anyagokat, mint például élesztőmaradványokat kiválassza a folyadékból. A procedúra végén a söröshordó aljára kerül a fel nem használandó anyag, melyet később eltávolítanak.
Az eljárás lényege, hogy tisztább lesz a kész sör, nem lesz opálos. Bár az enyves részt eltávolítják, a folyamatos keverés miatt kis mennyiség elkerülhetetlenül bent marad az elkészült sörben, emiatt eddig a dublini sörfőző remekművét bojkottálták a vegetáriánusok és a vegán életmódot folytatók.
Egyelőre kérdéses, hogy milyen mesterséges anyaggal fogják pótolni a halenyvet.