A Tajvanról indult, majd az egész világot meghódító bubble tea- (más néven boba-) őrülethez valószínűleg nagyban hozzájárultak a teában úszó puha, különböző ízesítésű, apró gömbök, melyek a tápióka gyökeréből készülnek – vagyis abból kellene készülniük.
A kínai Csingtao néhány teázója például merőben más módszerekkel teremtette meg az apró gömbök élményét, melyre másfél héttel ezelőtt derült fény: egy férfi CT-vizsgálata előtti napon fogyasztott bubble teája nem várt módon befolyásolta az egyébként éhgyomorra végzett tesztet – a férfi gyomrában furcsa fehér gömbök jelentek meg, amelyek egészen biztosan nem tápiókára utaltak, hiszen az addigra már lebomlott volna.
Az esetről beszámoló tévécsatorna riportere megismételte a kísérletet – ugyanabban a bárban ivott, majd CT-felvételt készíttetett magáról. Az eredmény természetesen ugyanaz volt. Ezt követően rövid kutatást végeztek a város teázóinak dolgozói közt, mely egyértelműen azt mutatta, hogy a dolgozóknak fogalmuk sem volt arról, miből is készülnek a gyöngyök – sokan burgonyára, vagy keményítőre tippeltek, de akadtak olyanok is, akinek halvány fogalmuk sem volt az egészről. Nemsokára eljutottak a gyöngyöket beszállító céghez is, akik úgy gondolták, hogy
A vizsgálat természetesen folytatódott, és fényt derített a titokra – a jóval lassabban lebomló golyók szeméttelepekről kibányászott, kopott gumiabroncsokból és cipőtalpakból készültek, egy jókora adag találékonyság és ügyes kémikusok segítségével.
Az elkészült golyók önmagukban nem jelentenek veszélyt, de nagy mennyiségben bélelzáródást okozhatnak, amelynek megszüntetése rosszabb esetben csak operációval lehetséges.