Élet-Stílus

A szalonna is rákot okozhat

Nagy bejelentésre készül az Egészségügyi Szervezet, amely szerint a cigarettához és az azbeszthez hasonlóan a bacon is a rákkeltő. A gazdák a hajukat tépik.

Bacon (vagyis az angolszalonna), a vörös hús, a kolbász és egyéb feldolgozott húsok – a World Health Organization szerint ezek pont olyan veszélyesek és rákkeltőek, mint a cigaretta, az alkohol vagy az azbeszt. A hivatalos bejelentés erről – sajtóinformációk szerint – hétfőn lesz.

Az Independent azt írja, a brit egészségügyi szolgálat (az NHS) honlapján is az olvasható, hogy a bizonyítékok azt támasztják alá, hogy lehetséges összefüggés a vörös hús fogyasztása és a végbélrák kialakulásának kockázata között. Van azonban némi ellentmondás, mert ugyanezen a honlapon az NHS azt is állítja, hogy amúgy a bárány, a marha és a sertéshús egy egészséges étrend összetevői is lehetnek, a vörös hús pedig kiváló fehérjeforrás, és olyan fontos ásványi anyagok találhatóak benne, mint a cink és a vas.

Az angol gazdák és a húsipar szereplői persze kiakadtak azon, hogy a WHO a rákkeltő anyagok közé tervezi sorolni a feldolgozott húskészítményeket. Attól tartanak, hogy a bejelentés hatására jelentősen visszaesik majd a fogyasztás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik