Élet-Stílus

9 dolog, ami garantáltan boldogabbá tesz

A boldogság minden ember egyetemes életcélja. Nehéz megragadni, hogy tulajdonképpen mi is az, pláne elérni. Rossz hír, hogy egy 2004-es kutatás eredményei szerint jórészt már a születésünk előtt eldől, mennyi esélyünk van rá: ugyanis a boldogság 50 százalékban a genetikán múlik.

Szerencsére azonban vannak dolgok, amik garantáltan közelebb visznek a megéléséhez. A tudományosan is igazolt boldogságfokozó kilences listát a brit Metro állította össze.

9, Feladni rossz szokásokat

dohanyzas(430x286).jpg (Array)
kép: Thinkstock

Legyen az dohányzás, vagy sorozatfüggés, vagy túlzott édesszájúság, mindenkinek vannak rossz szokásai. Előbb-utóbb eljön a pillanat, amitől kezdve szeretnénk ezeket feladni, majd aztán az fél életünket reménykedéssel töltjük, hogy képesek leszünk erre.

A boldogság azonban meglepő módon nem a sikeren múlik. A kaliforniai Brown Egyetem, a Miriam Kórház és a Dél-Kaliforniai Egyetem közös kutatásban vizsgálták a dohányzásról leszokni vágyó emberek viselkedését. Kimutatták, hogy már az elhatározás, a rossz szokás feladására irányuló kísérlet is növeli a boldogságérzetet.

8, Maximum 20 perces út a munkába

bkv-busz(1)(210x140).jpg (Array)
BKV buszok

Órákon át dugóban ülni, egyik buszról a másikra szállni, villamostól a metróhoz rohanni minden áldott reggel nem túl szívderítő élmény: napi húsz perc éppen elég belőle. A Yeo Walley joghurtgyártó még 2010-ben rendelt meg egy boldogságot firtató felmérést, amiből kiderült, hogy a rövid utazás a boldogság egyik alapvető feltétele. A kutatás azt is kimutatta, hogy ami legjobban képes hazavágni az ember közérzetét, az a munkahelyi stressz.

7, Az átlagbér nagyjából duplája

pénz (Array)

Persze, a pénz nem boldogít, de azért mégiscsak kell a kiegyensúlyozott élethez. Hogy pontosan mennyi, azt egy amerikai felmérés próbálta kideríteni öt éve. Arra jutottak, hogy nem milliók kellenek a harmonikus élethez, elég mindössze 75 ezer dollár évente. Ez nagyjából az átlagjövedelem duplája volt akkor. Ha magyar viszonyokra fordítjuk le a dolgot, akkor az jön ki, hogy nagyjából havi félmillió bruttónál egy fillérrel sem kell több a boldogsághoz. Egyetértenek?

6, Kütyük helyett nyaralás

roaming-tippek (Array)
kép: Mobilport

Őszintén, milyen eszközön olvassa ezt a cikket? Ön is hajlandó az ebéden spórolni, vagy adósságba verni magát, hogy a legújabb, legmenőbb telefont, meg tabletet nyomkodhassa? Rosszul csinálja. Ezt mutatja legalábbis a Cornell Egyetem felmérésének eredménye. A kutatók azt vizsgálták mekkora az örömérzete, illetve az meddig tart, azoknál, akik új elektronikai eszközt vesznek, illetve azoknál, aki nyaralni mennek. Megállapították, hogy bár kezdetben nagyjából ugyanolyan szintű a két csoport boldogsága, ám az idő múlásával, a kütyüvásárlóknál sokkal gyorsabban zuhant. A kutatók szerint ennek köze lehet ahhoz is, hogy egy nyaralás során szerzett negatív tapasztalat is megszépül idővel, és vicces sztorivá válik.

5, Nyolc ölelés naponta

pár (ölelés)
kép: Thinkstock

Biztosan ön is hallott már róla, hogy van az emberi szervezetben egy oxitocin nevű hormon, amit boldogság-, vagy szerelemhormonnak is hívnak. Nem véletlenül hiszen leginkább szex közben szabadul fel az agyban. Kevesen tudják viszont, hogy sokkal ártatlanabb interakciók, nevezetesen ölelkezés közben is termelődik. Paul Zak idegkutató szerint, minél többet vagyunk kapcsolatban másokkal, akár a legkisebb fizikai szinten is, annál boldogabbak vagyunk. Ő napi minimum nyolc ölelést javasol.

4, Őszinte mosoly

mosoly (mosoly, )
mosoly

Ugye, önt sem könnyű átverni: tudja mi a különbség egy őszinte és egy műmosoly között? Akkor miért próbálna másokat átverni ilyesmivel? Pláne, ha eláruljuk, hogy a tettetett kedvesség nem visz közelebb a boldogsághoz, sőt! A Michigan Állami Egyetemen ügyfélszolgálatokon dolgozó embereket vizsgáltak, akiknél munkaköri kötelesség az állandó mosolygás. Azt találták, hogy azok sokkal boldogabbak, akik pozitív gondolatokat felidézve derülnek jókedvre, mint azok, akik magukra erőltetik a mosolygát. Utóbbiak ráadásul gyakran kerültek az érzelmi kimerültség állapotába.

3, Vallásosság

zsidóság és kereszténység, vallás, Isten tudja (Array)
Világvallások

Valamiben mindenkinek hinnie kell – tartja az ősi bölcsesség és abszolút igaza van. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy azok, akik vallásosak, vagyis őszintén hisznek egy felsőbb hatalomban, vagy rendszerben boldogabbak, mint az ateisták. Naná, nem egyszerű együtt élni azzal a tudattal, hogy az ember nem több, mint egy jelentéktelen baktérium, ami az univerzum egyik sarkában lebegő porszemen éli pillanatokig tartó életét.

2, Hát persze: kiskutyák

kép: Youtube
kép: Youtube

Attól, hogy egy tényt tényleg tényként tudjunk kezelni, szükség van a tudományos bizonyítására, még akkor is, ha olyan egyértelmű dologról is van szó, mint hogy a kutyakölykök boldoggá teszik az embert. Szerencsére a brit tudósok, jelesül a Birkbeck University of London kutatói nem hagytak bennünket cserben. Kimutatták, hogy az emberi agy olyan módon van huzalozva, hogy imádjuk a cuki kutyusokat. Vizsgálatuk során, igen megnőtt a bal agyfélteke boldogságérzetért felelős részének tevékenysége azoknál az alanyoknál, akik éppen kiskutyákkal játszottak.

1, Na vajon? A szex!

szexi (szex szerelem,)
kép: Thinkstock

A rendszeres, kiadós, harmonikus szex több szempontból is a boldogság kulcsforrása. Nem csak oxitocin, a stresszoldás, meg az egészséges testmozgás miatt, de anyagi szempontból is. Nem prostitúcióra gondolunk, hanem a brit Munkaügyi Intézet egy korábbi felmérésére. Egy éven át 7500 háztartást vizsgáltak, és kiderítették, hogy ott ahol hetente legalább négyszer szeretkeznek, sokkal többet keresnek, mint ott ahol ritkábbak voltak az együttlétek. Azért, mert a gyakran szerelmeskedő emberek sokkal kevésbé hajlamosak a depresszióra, nagyobb az önbeszülésük, vagyis sokkal boldogabbak, ami a munkateljesítményükön is igencsak meglátszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik