Élet-Stílus

Állatkínzók a köztévében

A Petőfi TV élőben "sokkolta" a nagyérdeműt.

Az „Én vagyok itt” című műsorban főszerepet kapott egy aranyhal, amelyet az Akváriumból jelentkező műsorban a szigorú tiltás dacára üveggömbben tartottak, mutogattak. Mindez azért aggályos, mert a 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet már rég betiltotta a halak tartását gömbakváriumban.

A kormány rendelete szerint 14. § (5)

Tilos
a) ebet tartósan 10 m2 -nél kisebb területen,
b) ebet tartósan 4 m-nél rövidebb eszközzel kikötve,
c) gerinces állatot kör alapú kalitkában,
d) gerinces állatot gömb alakú akváriumban
tartani.

Korábban az állatvédők üdvözölték a szabályozást, mert az minden olyan élőlényre vonatkozik, melyet hobbiból tart az ember a környezetében. Szakemberek szerint a gömbakvárium csak növényes akváriumnak való kistestű csigákkal.

Halaknak a gömbforma azért állatkínzás, mert látóterük akkorára korlátozódik, mint maga az akvárium, belülről csak saját tükörképüket látják. A legszélesebb körben elterjedt vélemény szerint az igazi állattartó azért szabadul meg az ilyen akváriumoktól, mert a halai egész egyszerűen megőrülnek abban, testi elváltozásokat is okoz.

A közmédia lépése főleg azért furcsa, mert a szakemberek korábban arra is felhívták a figyelmet, hogy a büntető törvénykönyv csak a gerinces állatok kínzását rendeli büntetni, az állatvédelmi törvény pedig nem határozza meg pontosan a védendő állatok körét, míg a kormányrendelet már pontosítja a védendők körét, rendszertani besorolástól függetlenül védendőnek tekinti az állatokat, amelyek kínzásáért bírságot is kiszabhat az állatvédelmi hatóság. Annak felső határa 150 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik