Élet-Stílus

Majdnem meghalt a babája egy puszitól – most figyelmezteti a világot

Sokkoló fotóval hívja fel a figyelmet a Facebookon egy brit anyuka arra, hogy miért nem szabad megengedni másoknak, hogy puszilgassák az újszülött csecsemőket. A BuzzFeed-en közzé tett történet szerint Claire Henderson gyermeke majdnem meghalt, miután egy látogatójuk herpeszvírussal fertőzte meg.

Claire kislánya, Brooke, alig egy hónapja született. Sokan megcsodálták a pici babát. Az anyuka szerint az egyik látogató HSV-1 herpeszvírussal volt fertőzött. Ez a kórokozó felel többi közt az ajakherpeszért is, így szájak érintkezésével könnyen átterjed egyik emberről a másikra.

A látogató ajkán viszont nem lehetett látni kiütéseket, mikor Brooke-ot a kezében tartotta – mondta Claire, igaz a vírus nyállal és bőrfelületek érintkezésével is képes fertőzni.

Egyik nap, szoptatás közben, az édesanyja rémülten fedezte föl, hogy újszülöttjének gennyes kiütések jelentek meg az ajkán. Azonnal tudta, hogy a kicsit kórházba kell vinnie. Barátja egy korábbi Facebook-posztjából emlékezett rá, hogy ez mennyire veszélyes lehet a babákra nézve.

A kis Brooke torkát és száját ekkor már végig sebek borították, ezért az orvosok rögtön megvizsgálták, hogy az agya vagy a mája károsodott-e, a fertőzés ugyanis nagyon gyorsan terjed ebben a korban.

Ezt a BuzzFeednek megerősítette a Stanfordi Egyetemen oktató infektológus orvos, dr. Bonnie Maldonado is. Szerinte Brooke esete nagyon ritka, de elképesztően veszélyes, mert idegrendszeri károsodáshoz, végső soron pedig halálhoz vezethet. A legtöbb baba védett, mert az anyukától örököl antitesteket, de kivételes esetekben a vírus szülés közben is képes fertőzni – tette hozzá.

Brooke öt napig kapott vírus elleni kezelést, így szerencsére már jól van. Édesanyja azért tette közzé a Facebookon a történetüket, hogy figyelmeztesse a többi kismamát a veszélyekre. A posztot eddig több mint 35 ezren osztották meg. Bonnie Maldonado infektológus is azt tanácsolja, az első hónapban lehetőleg ne puszilgassa senki az újszülötteket, akinek sebhelyei vannak az arcán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik