Élet-Stílus

Száz országból küldtek pénzt az utcán árusító menekültnek

Abdul golyóstollakat árul Bejrút utcáin. Készült róla egy fotó. Azóta minden megváltozott.

A szíriai palesztin Abdul Haleem al-Kader korábban a Yarmouk menekülttáborban élt 9 éves lányával és 4 éves kisfiával. Az ötvenes évek vége óta létező tábort, ahol közel 150 ezer menekült él, többször is megrohamozták (legutóbb az Iszlám Állam), lakóit kiéheztették; a családnak menekülnie kellett.

Négy évvel ezelőtt Egyiptomba mentek; akkor még felesége is velük volt, aki később egyedül visszament Szíriába. A férfi két gyermekével ma már Libanonban van, ahol felmerült, hogy (csak úgy mint Szíriában) egy csokoládégyárban fog dolgozni, ám nem kapott állást. Így most mindenféle tárgyakat árul Bejrút utcáin.

Nemrég készült róla egy fotó, amelyen az látható, hogy golyóstollakat árul az utcán, miközben kislánya a vállán alszik.

A rendkívül erős pillanatot megörökítő kép terjedni kezdett az interneten. És az történt, ami ilyenkor szokott: a sok megosztás hatására sok segítőkész ember került elő. Először is meg kellett találni Abdult és gyermekeit; de közben egy újságíró online kampányba kezdett: ötezer dollárt akart összegyűjteni a családnak.

Kevesebb, mint 1 nap alatt közel 150 ezer dollár jött össze. Száz országból több mint 5 és fél ezren küldtek pénzt.

A BuzzFeed newsnak sikerült elérnie Abdult, aki elmondta: sírt az örömtől, amikor megtudta, hogy ismeretlen emberek segítettek neki és a családjának. A pénzt a gyerekek iskoláztatásra akarja fordítani, remélhetőleg Európában, ahol sokkal jobb oktatásban lenne részük; de az sem kizárt, hogy Libanonban maradnak, és Abdul nyit egy kis csokiboltot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik