Rohadt meleg van. Az utcán ájulnak el az emberek, az izzadság barázdákat hasít az ember arcába. Csak az irodában elviselhető, légkondival, lehúzott rolókkal. Annyira meleg van, hogy már a hideg víz sem elég hideg. Enni nem is érdemes. Ilyen időben nem is tudnánk, ha meg mégis, csak rosszul lennénk tőle. Szerencsére van megoldás, a világ egyik legjobb hűsítő étele.
A gazpacho nagyjából olyan a spanyoloknak, mint nekünk a húsleves. Ahány ház, annyi recept, csak épp a spanyol zöldséges levet sokkal könnyebb elkészíteni. Ezt semmi nem bizonyítja jobban, mint hogy mi is képesek voltunk rá. Fogtuk magunkat és behoztuk magunkkal az alapanyagokat a hétvégi ügyeletbe.
A gazpacho olyan egyszerű étel, mint a bot. Egy tábortűz mellett is elkészíthető, mert csak egy bicska, egy jobb botmixer és váltóáram kell hozzá.
És az alapanyagok. Paradicsom, paprika, uborka, fokhagyma, hagyma, só, bors, olívaolaj. Ennyi. Valaki a paprikát megpirítja, vannak, akik majonézt is pakolnak bele, de a miénk egy alap andalúz recept.
Itt van minden hozzávaló. Nem lecsó készül
Szóval. A paradicsomot meghámozzuk. Amihez nagy segítség, ha az alját egy X-ben bevágjuk és forró vízbe tesszük rövid időre. Aztán összedaraboljuk.
Aztán összedaraboljuk az uborkát, a paprikát és a hagymát is. Kis olajjal betoljuk a turmixgépbe, hogy ne melegedjen túl. Meg egyébként is kell bele. A spanyolok mindenbe tesznek.
Durr. Mellé egy kis só, bors. Meg még egy kis olívaolaj.
Még egy durr, be a hűtőbe és egy kis idő után ehetjük is.
Tök jó, és még hűsít is.