Élet-Stílus

Másodszor is ölt a pestis Amerikában

Két hónappal azután, hogy egy 16 éves fiú meghalt a „fekete halál" miatt, újra ölt a gyilkos baktérium.

És, ahogy az az ABC News amerikai hírcsatorna tudósításából is kiderül, a baktérium második áldozata éppúgy coloradói lakos, mint az első volt. A 16 éves Taylor Gaes még júniusban betegedett meg: begyulladt nyirokcsomókra és állandó izomfájdalmakra, gyengeségre panaszkodott, de hiába ment a tünetekkel orvoshoz, hazaküldték, mondván egyszerű influenzája van.

A fiatal fiú néhány nappal később meghalt, és csak a temetés után derült ki, hogy pestisben. A szakemberek szerint egy – a család kertjében élő – rágcsáló hurcolta be a fertőzött bolhákat, amik megcsípték a fiút. Most, alig két hónappal később a „fekete halál” és annak is a súlyos vérmérgezést okozó válfaja újabb áldozatot szedett a városban.

Dr. Chris Nevin-Woods a városi tanács egészségügyi hivatalának orvosi tisztje elmondta, az utóbbi hónapokban megnőtt a zoonózisok, vagyis az állatról emberre terjedő betegségek száma a környéken. „Nedves és hűvös a nyár, ami kedvez a rovarok szaporodásának” – mondta a szakember, majd hozzátette, nyomatékosan megkérték a környéken lakókat, hogy ne engedjék négylábú kedvenceiket csatangolni, mert ők is növelik a fertőzések kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik